Haug ehk havi ehk purikas on Eesti sisevete levinumaid kalu. Liha on rasvavaene ning mahe ja sobib hästi dieettoiduks. Haugi pikkuseks võib olla kuni 150 cm ja kaaluks 35 kg. Ent suured kalad on üsna puised ning maitsvaimaks peetakse 1-2 kg haugi. Suuremad kalad sobivad hästi vormiroogadesse. Kui soovitakse suurt haugi ahjus valmistada, siis tuleks seda küpsetamise ajal nt rõõsa koorega niisutada. Kuigi haug on üsna luine, siis tükeldatud haugi on väga lihtne luudest puhastada. Haugi müüakse tervena, fileena, tükeldatuna või lõikudena. Puhastatud haugi võib keeta tervelt (keeduveest valmista murulaugu-munakaste). Maitsev on haug ka täidetult. Hakitud haug on üks parimaid kalu erinevate kalavormide, -kotlettide ja -pallide valmistamiseks. Haugi võib püüda aastaringselt, välja arvatud kudemise ajal.