vutt ja vutimunad

VUTILIHA on väherasvane, tumedavärviline ja temale eriomase maitse ja lõhnaga. Sobib küpsetamiseks, grillimiseks, suitsutamiseks ja hautamiseks. Ühele sööjale arvestatakse 1-2 vutti. Olenevalt linnu vanusest ja valmistusviisist kulub valmimisaega 45 minutit kuni 2 tundi. Toidu valmissaamist kiirendab linnu eelnev marineerimine nõrgas äädikalahuses toiduõli ja maitseainetega. Vutitoitudelde sobivad lisandiks keedetud kartulid hakitud tilliga, keedetud riis, porgandid, rooskapsad, lillkapsas pruuni võiga, marineeritud puuviljad, mitmesugused aedvilja- ja marjatoorsalatid, kastmeks praeleem, sulavõi, petersellivõi jne. VUTIMUNAD on pisikesed ja kirjud ja neid toodetakse ka Eestis, kaaludes 7-14, keskmiselt 10-11 grammi. Vutimunad on veel kõrgema toiteväärtusega kui kanamunad. Vutimuna valgud on igati täisväärtuslikud, sisaldadates rohkesti metioniini, fenüülalaniini, trüptofaani, lüsiini jt organismile hädavajalikke, kuid inimese tavapärases toidus tihtipeale väheseks jäävaid aminohappeid. Rasv on koondunud munarebusse. Vutimunas on rohkesti mineraaleineid ja mikroelemente. Spektraalanalüüsiga saadud andmed näitavad, et vutimunad sisaldavad rauda ja tsinki 1,4 korda rohkem, vaske, koobaltit, titaani, roodiumi ja vanaadiumi 1,2 korda rohkem kui kanamunad. Niisamuti on kaltsiumi, naatriumi, kaaliumi, fosfori, magneesiumi, alumiiniumi, mangaani, räni jt elementide sisaldus rohke. Vutimunas on peamiselt A-, B-rühma ja PP-vitamiine. Vutimune süüakse toorelt, keedetult, praetult ja isegi suitsutatult. Aive Luigela (Terviseleht 15/2001) sõnul ei tunnista Jaapani mehed mingit Viagrat, vaid söövad vutimuna:) Ent vutimunad sobivad väga hästi ka lastetoiduks. Jaapanis eelistatakse neid koolieines. Desinfitseeritud vutimunad on täiesti terved ja puhtad. Vutimunas on kuivainet rohkesti, mistõttu ta toiteväärtus on suhteliselt suurem kui samasugusel kanamunakogusel. Lapsele, kel on kujunenud ülitundlikkus kanamunavalgu suhtes, võib sobida vutimuna – vutimuna valgud on teistsugused. Ja vutimunad oma kirju koorega on ka nägusad ja lastepärased. Vutimune tuleks keeta 2-3 minutit ning seejärel kiiresti külma vee all jahutada, siis koorida ja süüa.