Vürtsköömen ehk juustuköömen on Eestis levinud harilikust köömenist (Carum carvi, ingl. k. caraway) hoopis erineva taime seemned (tegelikult küll hoopis vili) – ettevaatust võõrkeelsete retseptide tõlkimisel, sest vürtsköömen ja harilik köömen annavad toitudele täiesti erineva maitse! Väga aromaatset vürtskööment (sisaldab 2.4-4% eeterlikke õlisid) on Ees-Aasias kasvatatud juba piibliaegadest saadik, praegu on suurimad tootjad India, Iraan, Indoneesia, Hiina ja ka lõunapoolsemad Vahemeremaad. Vürtsköömen on väga levinud maitseaine kogu maailmas, eriti Ladina-Ameerikas, Põhja-Aafrikas ja Aasias, eriti Lõuna-Indias ja Sri Lankas (vürtsköömen annab ainulaadse maitse nii garam masala kui ka tandoori maitsesegudele). Kuigi vürtsköömen oli Rooma impeeriumi aegses Euroopas väga levinud, siis tänapäeval kasutatakse seda Euroopas vähem – peamiselt juustude maitsestamiseks Madalmaades ja Prantsusmaal (sealt ka nimetus "juustuköömen").