Nam-prik pao e. Tai magus tšillipasta

Säilib praktiliselt igavesti. Kuigi traditsiooniliselt valmistati nam-prik pao (ka nahm-prik pao) komponentide röstimise teel, siis tänapäevastes retseptides kasutatakse praetud tšillipastat.

Kogus
5-6 klaasitäit
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
Käik
Lisand
Lisategevused

Koostisosad

praadimiseks rohkelt õli

1 l pikuti viilutatud punaseid pesa- ehk šalottsibulat

5 dl pikuti viilutatud küüslauku

1.25 dl loputatud ja nõrutatud kuivatatud krevette

2.5 dl hakitud ja seemntest puhastatud kuivatatud tšillikauna (pikki punaseid)

10 viilu kalganijuurt

1 tl röstitud krevetipastat (gapi)

2.5 dl palmisuhkrut

1.25 dl paksu tamarindi "vett"

3 sl soola või 1.25 kalakastet

Valmistamine

Kuumuta õli vokkpannil. Prae rohkes õlis kõik komponendid eraldi: pikuti viilutatud šalotid, pikuti viilutatud küüslauguküüned, pestud ja nõrutatud kuivatatud krevetid, kuivatatud ja seemneist puhatatud punased tšillikaunad, viilutatud kalganirohi.
Pane kõik need ained peale praadimist köögikombaini ning püreesta ühtlaseks pastaks (vajadusel lisa kuni klaasitäis praadimisel kasutatud õli, et saada ühtlasem pasta).
Pane saadud pasta potti ning kuumuta keemiseni. Sega juurde palmisuhkur, tamarindivedelik ja sool või kalakaste. Kuumuta pidevalt segades, kuni pasta on üsna paks. (NB! Väldi ülekuumutamist, sest siis palmisuhkur karamellistub ja pasta muutub jahtudes liiga kõvaks ning kasutuskõlbmatuks).
Valmis nam-prik pao peaks olema ühtaegu magus, hapu ja soolane.

Retsept on David Thompsoni raamatust "Thai Food"
LISA KOMMENTAAR