4 suurt küdooniat ehk aivat (u 1.5 kg)
Mee-vanillisiirup:1.5 l vett
150 g suhkrut
50 g mett
1 sidrun
Sega suures potis vesi, suhkur, mesi, pikuti poolitatud vanillikaun ja poolitatud sidrun. Kuumuta mõõdukalt tugeval tulel keemiseni, siis alanda kuumust.
Pese küdooniad, lõika kokanoaga neljaks*. Eemalda väiksema noaga südamik ja koor. Pane kohe kergelt podiseva mee-vanillisiirupi sisse. (Pikemalt õhuga kokkupuutumisel muutub viljaliha tumedaks!)
Kui kõik küdoonialõigud on potis, siis kata pott pealt küpsetuspaberiga, mille keskele on lõigatud väike õhuauk. Keeda küdooniaid tasasel, vaevu podisevas siirupis, umbes tund-poolteist, kuni viljad on pehmenenud (kontrolli küpsust terava noaga).
Lase küdooniatel siirupis täielikult jahtuda. Küdooniaid võid hoida siirupis jahedas hoiuruumis kuni nädala. Mida kauem küdooniaid siirupis hoiad, seda punetavamad puuviljad saad!
* Küdooniad on üsna kõvad, seega on parim lõikumisel kasutada teravat suurt kokanuga.
NB! Küdooniate ostmisel jälgi, et koor oleks terve ja vili aromaatne. Kuigi mõned kriimud on tavalised, siis mädaplekkidega vilju tuleks vältida, sest need on seestpoolt juba pehmenema hakanud.
Retsept on mugandatud David Lebovitzi blogist.
Küdoonialõigud mee-vanillisiirupis
Hilissügisel tasub turulettidelt otsida aivasid e. küdooniaid. Toorelt söömiseks need ei sobi, aga küdooniatest saab maitsvaid desserte. Siirupis keedetud küdooniaid võib süüa müsli või jogurtiga või kasutada nt tarte tatin'i laadse koogi valmistamiseks.