Lõika suitsu- või soolapeekon ribadeks, suru need küülikusse tehtud sisselõigetesse. Aseta pikitud küülik äärisega ahjupannile ning pintselda sularasvaga.
Pruunista küülik praeahjus.
Kui küülik on pruunistunud, siis hõõru seda soolaga ja vala üle veini või sidrunimahlaga segatud vee või puljongiga.
Küpseta 165-170-kraadises ahjus aeg-ajalt vedelikuga kastes, kuni liha on küps.
Tõsta küülikupraad kuumale vaagnale.
Lisa praeleemele jahu, hapukoor ja vürtsikaste ning keeda läbi.
Lisandiks sobivad praetud või küpsetatud kartulid, praetud tomatid ja magus toor- või marinaadsalat.
Retsept on veidi mugandatud S. Masso & O. Relve raamatust "Lihatoidud" (1978)
Väga maitsev oli!
Tegin küll väikeste mugandustega. Kasutasin Maks ja Moorist suitsutatud toorpeekonit ning sulatatud rasva asemel oliiviõli. Samuti ei kujutanud hästi ette kuidas saab kuuma pruunistunud küülikut soolaga hõõruda, seega hõõrusin soolaga enne ahju panekut. Vee ja veini seguga kastsin iga 20 minuti tagant ning ahjus oli umbes poolteist tundi. Kokkuvõttes tuli väga hea ja läheb kindlasti kordamisele.
Pikitud küülikupraad
Küülikupraele on mahlasuse lisamiseks sisse pikitud suitsu- või soolapekki.