5 dl käesooja vett
1 tl soola
1 sl suhkrut
25 g värsket pärmi
0.5 dl viinamarjaseemneõli
500 g nisujahu
150 g kreeka pähkleid
Jogurtivõi:300 g maitsestamata jogurtit
200 g toasooja võid
Sega käesooja vette sool, suhkur, pärm ja õli. Lisa jahu ja lase kerkida 30 minutit.
Sega juurde ettevalmistatud pähklid ja vala vormidesse ¾ kõrguseni. Lase tainal vormides kerkida veel 15 minutit.
Küpseta 180-kraadises ahjus 45 minutit.
Jogurtivõi jaoks pane jogurt kohvifiltri sisse ja lase seista üle öö, et eemaldada liigne vesi. Sega koos pehme võiga ja serveeri ürtide või soolaga.
Pildil oleva leiva küpsetas kasutaja KIISUMIISU.
Kuna meie kodukandi poodides viinamarjaseemneõli ei müüdud, siis kasutasin mina oliivõli. Kuidas viinamarjaseemneõliga sai maitseks ei teagi. ... retsepti teine pool ehk jogurtivõi mõte tundus hea, aga tegelikkus on suht jama (minu arvates). Lootsin, et tulemus on määritavam kui puhas või, aga tegelikult on mittemääritav ja pude. Seda enam ei tee.
Mina asendasin umbes-täpselt poole jahust speltajahuga, sest üks poolik kott vedeles kapinurgas. Viinamarjaseemneõli polnud, nii et panin rapsiõli. Pähkleid oli kah vähem, sest plaan saia küpsetada oli juba paar nädalat tagasi, ja jõudsin vahepeal pooled ära süüa :). Aga sai oli väga maitsev, mis sest et nätskevõitu. Ilmselt oleks võinud veidi kauem küpseda, sest tegin ainult ühe pätsi, mitte kaks. Minu sai oli tunduvalt suuremate pooridega kui siin pildil. Igatahes läheb kordamisele.
Väga hea sai, soola võiks tiba rohkem olla ja just viinamarjaseemneõli andis spetsiifilise maitse. Aga jogurtivõi on super!!! Tegin saaremaa võiga ja valio maitsestamata jogurtiga (edaspidi teen nopri talu jogurtiga), soola ja tüümianiga. Ülihästi määritav ja maitsev!
Romani kreekapähklisai jogurtivõiga
Roman Žastserinski retsept, mida ta jagas ühes Terevisiooni saates.