Ploomimehu või alõtšamehu

Ploomimehu e. viljalihaga ploomimahla valmistamiseks sobivad üleküpsenud maitsvamad ploomid, mille kivid eralduvad kergesti viljalihast. Sama retsept sobib ka üleküpsenud alõtšadest mehu valmistamiseks.

Kogus
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
Käik
Jook
Lisategevused

Koostisosad

10 kg ploome või alõtšasid

vett

1 kg suhkrut

Valmistamine

Pese ploomid, eemalda kivid ning lõika viljaliha tükkideks. Aseta ploomid potti ning vala poti põhja umbes 0,5 cm vett.
Kuumuta aeglasel tulel, kuni mass on püreestatav. Suru kuum püree läbi sõela.
Lisa suhkur, aja püree tasasel tulel keema. Eemalda vaht ja tõsta kuumalt steriliseeritud purkidesse.
Purgid tõsta keevaveevanni. Kuumuta pooleliitriseid purke 7 minutit, liitriseid purke 10 minutit.
Sulge purgid õhukindlalt ja säilita jahedas.
Enne serveerimist sega mahl läbi.

Retsept on mugandatud Erich Mägi & Toivo Niibergi raamatust "Ploom aias ja köögis" (Maalehe Raamat, 1999)

LISA KOMMENTAAR

Kiilike
postitatud 22.09.2009 22:08

Suutsin päeva jooksul ära teha 8 liitrit ploomimehu (siinne retsept, aga panin suhkrut poole rohkem ja ka vett kordades rohkem 5 kg ploomide kohta 0,5l - nii tundus normaalsem)