Pese õunad, lõika neljaks ja eemalda südamikud. (Mina koduaia õunu ei koori, sest õunakoored moosi sees mind ei häiri ja koorimine on tüütu tegevus. Kui soovid, võid muidugi õunad esmalt ka koorida).
Pane koos vähese veega potti ning kuumuta tasasel tulel umbes 10 minutit, kuni õunad pehmenema hakkavad.
Lisa suhkur ja kardemon ning kuumuta veel 10-15 minutit, kuni õunad on pehmed ja läbipaistvad.
Pane kuum moos kuumadesse steriliseeritud purkidesse ja kaaneta kohe.
Mina kasutasin Valge Klaari õunu (mitte üleküpseid) ja arvestasin kilo suhkrut kolme kg õunatükkide kohta (ehk siis 330 g/1 kg kohta. Kui kasutad hapukamaid õunu, siis võid suhkru kogust tõsta.
Mõnus moos. Tegin selle erinevusega, et panin puhastatud ja kuubistatud õunad õhtul suhkruga kihiti seisma. Hommikul keetsin poti põhja tekkinud siirupis. Moos tuli värvilt kuldsem ja tuntavate õunatükikestega.
Kardemoniga õunamoos
Kardemon annab õunamoosile mõnusa meki. Üsna vähemagus moos sobib hästi pannkookidele määrimiseks.