4 õuna
1 dl paksemat hapukoort
0.5 dl suhkrut
1 dl mandlilaaste (nt Germund)
2-3 tilka mõrumandliõli
Serveerimiseks:2-3 dl vanillikastet
Lõika õunad pooleks, eemalda südamik. Aseta õunad ahjuvormi, lõikepind ülal.
Sega hapukoor, suhkur, mandlilaastud ja mõrumandliõli. Jaota segu õuntele. Küpseta 225kraadise ahju keskosas umbes 15 minutit, kuni õunad on küpsed.
Serveeri kergelt vahustatud vanillikastmega.
Retsept on rootsi ajakirjast Arlaköker (3/1998, Mandeläpplen med vaniljsås). Pildistas Martiina (Tegemisi-toimetusi).
Maailmakuulus ja esimene kooreliköör Bailey’s Original Irish Cream mõeldi välja Iiri joogimeistrite poolt 1974. a. Tegemist oli täiesti uut tüüpi likööriga, mille üheks komponendiks sai rõõsk koor. Kõigest viis aastat hiljem müüs liköör, mis loodi just naistele, üle miljoni kasti aastas ning pani aluse täiesti uuele kategooriale.
Baileyse edu saladus peitub maitses, mis on pärit Iirimaa puhtast loodusest. Enam kui 90% koostisosadest on pärit just sealt, imporditakse vaid kakao ja vanilliin, mida pole võimalik kohapeal kasvatada. Baileys Irish Cream segatakse kokku ainult firmale teadaoleval meetodil ja muidugi ka ülimalt salastatud retsepti järgi. Baileyst toodetakse tänini vaid Dublinis.
Tootja: BaileysMõnus magustoit. Maitses hea ka vanillikastmeta.
Mõnusad! Kasutasin isetehtud vanillikastet, mitte poe oma. Õunad jätsin terveks!
Martiina, kas Sa kasutasid mõrumandliessentsi ka? Mul kodus parasjagu pole ja proovin mõistatada, kas annaks palju juurde või oleks ka niisama maitsev. (Ilmselt oleks, aga äkki mandliõliga oleks _veelgi_ maitsvam).
Mandliõunad vanillikastmega
Imekiiresti valmiv sügisene dessert: ahjuõunad mandlikattega, kõrvale vanillikaste.
Mõistliku hinnaga seemneid, pähkleid ja kuivatatud puuvilju leiate Germundi veebipoest.