Võilillemesi e. -siirup

Võilillemesi sobib röstitud saiale, muffinitele, kuklitele.

Kogus
umbes 1 liiter
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
Käik
Lisand
Lisategevused

Koostisosad

1 l võililleõisi

1 l vett

3 sidruniviilu (u 5 mm paksust)

0.5 pikuti poolitatud vanillikauna

1 kg suhkrut

Valmistamine

Võililleõied tuleb korjata hästi päikeselisel päeval. Korja täiesti avatud õisi, siis saad kollased kroonlehed kõige kergemini kätte.

Nopi võililledelt kroonlehed ja pane koos vee, sidruniviilude ja vanillikaunaga potti.
Kuumuta keemiseni ja keeda tasasel tulel umbes 30 minutit.
Lase potil 5-6 tundi soojas kohas tõmmata (soovitavalt puupliidi serval).
Kurna segu läbi sõela.
Vala nõrutatud mahl uuesti potti ja kuumuta keemiseni. Lisa aeglaselt suhkur ja kuumuta, kuni mesi on sobiva paksusega (a la paks vedel mesi - nii umbes 2 tundi).

LISA KOMMENTAAR

mesinik
postitatud 27.05.2005 17:34

Hea kraam

kkk
postitatud 08.07.2005 12:49

see on hea

hexy
postitatud 22.05.2010 14:50

Mina kuumutasin 2ja pool tundi ja tulemuseks oli paks mesi, õnneks piisavalt vedel, et saab lusikaga võtta. Kaldun arvama, et kuumutasin liiga tugeva tulega, purki tekkisid suhkrukristalli kobarad vms. eelmise aasta mesi oli tükkmaad heledam ja vedelam, maitses mulle rohkem(sille toidublogi retsepti kasutasin siis)

helve
postitatud 28.05.2013 16:29

Mina panen terve õie,kallan kuuma vee peale,järgmisel päeval kurnan,jätan selle vee settima. mõrkjaks teeb see tolmukate tolm,mille ma viskan ära.Kuumutada tuleb nõrgal kuumusel. mina lisan ebaküdoonia tükke.Seda mett on hea kasutada toorsalatis

võillilelaps
postitatud 22.05.2015 14:22

Valge suhkru asemel kasutasin rafineerimatta suhkruroo naturaalset suhkrut. Kasulikum ja maitse tummisem.

Maalt ja hobusega
postitatud 23.05.2023 08:42

Täitsa huvitav, peaks proovima.