1 l võililleõisi
1 l vett
3 sidruniviilu (u 5 mm paksust)
0,5 pikuti poolitatud vanillikauna soovi korral
1 kg suhkrut
Võililleõied tuleb korjata hästi päikeselisel päeval. Korja täiesti avatud õisi, siis saad kollased kroonlehed kõige kergemini kätte.
Nopi võililledelt kroonlehed ja pane koos vee, sidruniviilude ja vanillikaunaga potti.
Kuumuta keemiseni ja keeda tasasel tulel umbes 30 minutit.
Lase potil 5-6 tundi soojas kohas tõmmata (soovitavalt puupliidi serval).
Kurna segu läbi sõela.
Vala nõrutatud tõmmis uuesti potti ja kuumuta keemiseni. Lisa aeglaselt suhkur ja kuumuta, kuni mesi on sobiva paksusega (a la paks vedel mesi - nii umbes 2 tundi).
Hea kraam
see on hea
Mina kuumutasin 2ja pool tundi ja tulemuseks oli paks mesi, õnneks piisavalt vedel, et saab lusikaga võtta. Kaldun arvama, et kuumutasin liiga tugeva tulega, purki tekkisid suhkrukristalli kobarad vms. eelmise aasta mesi oli tükkmaad heledam ja vedelam, maitses mulle rohkem(sille toidublogi retsepti kasutasin siis)
Mina panen terve õie,kallan kuuma vee peale,järgmisel päeval kurnan,jätan selle vee settima. mõrkjaks teeb see tolmukate tolm,mille ma viskan ära.Kuumutada tuleb nõrgal kuumusel. mina lisan ebaküdoonia tükke.Seda mett on hea kasutada toorsalatis
Valge suhkru asemel kasutasin rafineerimatta suhkruroo naturaalset suhkrut. Kasulikum ja maitse tummisem.
Täitsa huvitav, peaks proovima.
Kasutan seda nagu tavalist mett... Tee sisse, koogi peale jne
Mul vanemad teevad siirupit ja ma siis olen kasutanud seda näiteks koogile kakaokatte tegemisel.
Kasutan limonaadi tegemiseks!
Võilillemesi e. -siirup
Võilillemesi sobib röstitud saiale, muffinitele, kuklitele.