Rummipott

Traditsiooniline jõulumaius Austrias, Saksamaal ja Taanis. Ei sobi lastele! Valmistatakse kesk- ja hilissuvel jupikaupa, säilib jahedas ja pimedas kuni jõuludeni.

Rummimaitselised marjad sobivad näiteks keeksi või jäätisega serveerimiseks või muude magustoitude lisandina või koostisosana. Kurnatud marjamaitselist rummi serveeri likööriklaasidest.

Kogus
Valmistusviis
Segamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

1 kg erinevaid värskeid marju või puuvilju - nt

maasikaid

mureleid ja kirsse

aprikoose

virsikuid

ploome

suhkrut

kanget Stroh 80 rummi

Valmistamine

Valmista marjad-puuviljad ette. Selleks eemalda varrejupid, koor, südamikud ja kivid-seemned. Suuremad marjad-puuviljad lõika väiksemateks tükkideks.

Kaalu ettevalmistatud marjad või puuviljad - võta täpselt poole vähem suhkrut (ehk 500 g marju, 250 g suhkrut). 

Sega suhkruga suuremas nõus. Kata kauss kinni ning lase 30-60 minutit maitsestuda.

Tõsta marja-suhkrusegu steriliseeritud suuremasse spetsiaalsesse savipotti või klaasnõusse. Vala peale niipalju rummi, et marjad oleksid kaetud ja rummi jääks sõrmejagu ülegi.

Kata nõu toidukilega ning seejärel kaanega. Säilita jahedas ja hämaras hoiuruumis.

Kui valmib järjekordne kogus marju, siis toimi nendega samamoodi (st valmista ette, sega suhkruga, lase seista) ja tõsta järgmise kihina peale. Samuti vala nõusse uuesti rummi, nii et uus kiht oleks rummiga kaetud. 

Tähelepanu! Tegemist on alkoholiga. Alkohol võib kahjustada teie tervist!

LISA KOMMENTAAR

Eve P @ FB
postitatud 21.06.2014 20:18

Tuleb proovida ka teha!

Lauri R @ FB
postitatud 21.06.2014 20:26

Stroh on uuem lähenemine. Sama asja saab täiesti eduliselt ka lihtlabase viinaga teha. Proovitud, testitud, töötab!

Pille
postitatud 21.06.2014 20:27

Ma pole viinaga proovinud, Lauri, aga Rumtopf on populaarne Austrias ja Saksamaal ja vähemalt Austrias kasutavad nad loomulikult Austria rummi :) Enamasti kasutataksegi just seda kõige kangemat, Stroh 80, sest siis pole bakteritel jms lootustki ellu jääda. Ma oletan, et kui piirduda 1-3 marjasordiga, siis on rummipõhisel ja viinapõhisel napsul ikka üsna erinev maitse ;)

Lauri R @ FB
postitatud 21.06.2014 20:28

Loomulikult erinev. Muidugi, kui suhkrut piisavalt on, siis on üks paras kleepekas kõik Aga äkki ma seekord proovingi tolle Strohi variandi ära. Lisaks puhtalt rabarberi ja viinaga tehtule. See on ka üks väärt versioon.

Arvo
postitatud 14.12.2014 16:16

Panin juuli viimasel nädalavahetusel kaks jooki hakkama. Esimene Viru Valge 80 ja teine Stroh 80, marjadeks punane ja kollane vaarikas, punane ja mustsõstar, kuumaasikas. Ja täna, 14.12 selgus tulemus, mõlemad on head, kuid üks neist on ikka väga peen naps. Soovitan viina kasutada muul otstarbel.

Pille
postitatud 14.12.2014 19:27

Väga diplomaatiline tekst, Arvo :) Aitäh asjaliku kommentaari eest!!

Pille
postitatud 25.12.2014 10:17

Sõime marju jõululaupäeval La Muu vanillijäätisega ning limpsisime marjalikööri peale. Teate, mõlemad olid üllatavalt mõnusad - kuigi marjad olid ikka väga kanged :)

Merle Sirk
postitatud 17.07.2017 08:16

Mul veel eelmise suva oma ja säilinud kenasti siiani .... :)