Tsaari moos

Kirsilehtedega maitsestatud tikri- ehk karusmarjamoos jääb parim suurtest tikritest.

Kogus
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

1.5 l suuri tooreid tikreid

1 l suhkrut

3 peotäis kirsilehti

vett

Valmistamine

Poolita suured kõvad marjad, võta seemned välja. Marjapooled pane potti, vala vesi peale nii, et see ulatub 1 cm üle marjade. Siis vala vesi ära teise nõusse, lisa kirsilehed ning keeda 10-15 minutit, kuni lehed pehmenevad.

Nüüd kalla leem koos lehtedega marjadele ja lase niiviisi jahtuda (võib üle öö).

Siis kurna vedelik ja korja lehed ära. Lisa vedelikule suhkur ja keeda siirupiks. Tuline siirup vala uuesti marjadele, lisa 5 uut kirsilehte ja keeda umbes 15 minutit.

Pane kohe kuumadesse purkidesse, sulge purgid.

Retsept on ajakirjast Nõukogude Naine (8/1984)

Proovi ka nii:

Üks Ukraina tuttav teeb tsaari moosi niiviisi: 1 liiter suuri rohelisi tikreid, 1,4 liitrit suhkrut, 0,5 liitrit vett. Tikritele tuleb nõelaga teha 5-6 auku, siis kallata peale nii palju keeva vett, et tikrid oleksid kaetud. Lisa 30 kirsilehte. Lase jahtuda, siis pane järgmise päevani külmkappi. 

Nõruta tikrid, 0,5 liitrit vett võta siirupi jaoks kõrvale. Lisa 1,4 liitrit suhkrut ja kuumuta keemiseni. Lisa tikrid, lase tasakesi keeda 15 minutit. 10 minuti pärast lisa 10-15 kirsilehte.

Jaota purkidesse, kaaneta. 

 

LISA KOMMENTAAR

Perekooli Kägu
postitatud 14.08.2012 09:24

Parim tikrimoos on Tsaari moos!

Sanne
postitatud 03.08.2015 13:08

Mulle ei maitsenud, liiga tugev kirsilehe maik ja lõhn.

Tiina
postitatud 01.08.2020 21:19

Mäletasin lapsepõlvest, et ema kord tegi tsaari moosi ja hirmus hea oli. Proovisin järele ja tegin võrdluseks ka tavalist tikrimoosi, et kas tasub see aeg ja vaev end ära. Maitse on väga hea, õrn kirsimaitse ja ei ole nii vänge, nagu tavaline tikrimoos ja muidugi on mõnusam, kui seemned hamba vahele ei lähe. Aga tulemus oli pigem marjapoolikud siirupis. Tsaari moosis peavadki olema terved marjapoolikud siirupis, aga tulemus oli üsna vedel, siirupi ja marjade tasakaal oli kõvasti esimese poole kaldu. Retseptis pole öeldud, kui kaua siirupit peab keetma, ma keetsin kusagil 15-20 minutit. Kui aega on, siis teeksin ehk teinekordki, aga vett panen vähem. Ja siin peaks kasutama tõesti võimalikult suuri tikreid, mul olid sellised pigem tavasuuruses.

Tiina
postitatud 24.07.2021 20:00

Tegin teine kord moosisuhkruga, ikka tuli vedel :( Seekord küll seemneid ei eemaldanud ja no väheke paksem ikka oli, kui eelmisel korral.

Namilla
postitatud 28.09.2020 17:56

Царское варенье https://www.gastronom.ru/recipe/28976/carskoe-varene ИНГРЕДИЕНТЫ Красная смородина-500 г Чёрная смородина-500 г Малина-500 г Крыжовник-500 г Сахар-2 кг Апельсин- 2 шт Царское варенье из вишни – рецепт, который нужно попробовать https://zen.yandex.ru/media/cottagekitchen/carskoe-varene-iz-vishni--recept-kotoryi-nujno-poprobovat--5b119757efa27700a9eb2861 Вам понадобится: *1 кг вишни без косточки; *1 кг сахара. Царское варенье из абрикосов https://www.gastronom.ru/recipe/4291/carskoe-varene-iz-abrikosov ИНГРЕДИЕНТЫ спелые крепкие абрикосы – 1 кг сахар – 500 г питьевая вода – 250 мл Царское варенье из крыжовника. Пошаговый рецепт Источник: marinariki.ru http://marinariki.ru/carskoe-varene-iz-kryzhovnika-poshagovyj-recept.html Ингредиенты: крыжовник — 1 кг сахар – 1,5 кг вода – 2 стакана листья вишни Царское варенье из антоновки https://www.kulina.ru/articles/87698/ Ингредиенты: яблоки антоновка — 1 кг. сахарный песок — 250 г. лимонная кислота — на кончике ножа Царское варенье из слив https://tinyurl.com/y6dluxdl