Alõtša-arooniakompott

Kogus
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
Käik
Lisand
Lisategevused

Koostisosad

3 osa alõtšasid

2 osa puhastatud arooniaid

Suhkrusiirup:

1 l vett

400 g suhkrut

Valmistamine

Pese arooniad, puhasta viljavartest, vala üle külma veega ja lase 2-3 ööpäeva seista, vett aeg-ajalt vahetades.
Nõruta leotatud marjad ning laota hoidisepurkidesse. Arvesta 3 osa alõtšasid 2 osa puhastatud ja pestud arooniate kohta. Vala peale jahutatud külm suhkrusiirup (siirupi jaoks lahusta suhkur vees).
Tõsta purgid toasooja veevanni ja kuumuta aeglaselt temperatuuri tõstes pooleliitriseid purke 10 ja liitriseid 15 minutit, keevas vees vastavalt 3 ja 5 minutit.
Sulge purgid õhukindlalt.
LISA KOMMENTAAR

Namilla
postitatud 08.09.2018 14:19

Mis otstarve on selles hoidises arooniate paaripäevasel leotamisel?

Namilla
postitatud 09.09.2018 14:09

Guugeldades sain oma küsimusele ise vastuse. Arooniamarju hoidiste valmistamisel purustada ei tohi, sest aroonia seemned muudavad purustatult mahlad-moosid vihaks. Arooniamahla tegemiseks ei sobi mahlapress, sest see eeldab marjade purustamist, nii purustataks ka vähemalt osa seemneid. Kasutada saab aurutit, kui aga seda ei ole, tulebki appi leotamine. Kõne alla tuleb ka keetmine, kusjuures keeduses tohib marju puulusikaga vastu poti külgi laiaks litsuda, nii jäävad seemned purustamata.