Mulgi kama valmistamine

Tänapäeval ostetakse kamajahu poest, aga kui kellelgi on kange tahtmine või vajadus seda ise valmistada, siis siin on nn mulgi kama valmistamise õpetus ja retseptid.

Kogus
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
Käik
Eelroog/kerge eine
Lisategevused

Koostisosad

Variant 1:

1 osa rukkiteri

1 osa odrakruupe

1 osa nisuteri

1 osa kuivatatud herneid

1 osa kuivatatud ube

Variant 2:

2 osa rukkiteri

2 osa odrakruupe

1 osa nisuteri

2 osa kuivatatud herneid

1 osa segavilja

7 osa segavilja

2 osa segavilja

Versioon 3:

1 osa rukkiteri

1 osa odrakruupe

1 osa nisuteri

2 osa kaeratangu

0.5-1 osa kuivatatud herneid

Variant 4:

1 osa rukkiteri

3 osa nisuteri

1 osa odrakruupe

5 osa kaeratangu

2 osa kuivatatud herneid

Variant 5:

10 osa rukkiteri

1 osa nisuteri

2 osa kuivatatud ube

Variant 6:

1 osa rukkiteri

nisuteri

1 osa kuivatatud ube

Valmistamine

Kamajahu valmistamiseks keeda terad ja kaunviljad veega pehmeks, lisa veidi soola. Vett pane niipalju, et see ujutab viljamassi üle. Keeda tasasel tulel laias potis aeg-ajalt segades umbes 2 tundi, kuni saad paksu kördi.
Soovitav on keeta ja kuivatada iga viljaliik eraldi.
Seejärel lase kördil päikese ja tuule käes taheneda.
Siis tõsta see kuumaks köetud ahju (ahjusuud hoia esialgu lahti) ning küpseta kivikõvaks jahvatatavaks käkiks. Murenda käkk enne veskile viimist natuke.
Jahvata kamajahu käsiveskiga võimalikult peeneks, eemalda sõklad (need sobivad loomatoiduks).
LISA KOMMENTAAR