250 g kuivatatud punaseid ube või 2 x punase oa konservi
0.5 tl soola
1-2 dl tkemali-kastet (Gruusia hapu ploomikaste)
soola ja musta pipart
hakitud värsket koriandrit
Leota ube üle öö külmas vees. Nõruta leotatud oad ja loputa külma vee all. Pane suurde potti, kata värske veega. Lisa 0.5 tl soola, kuumuta keemiseni ja keeda umbes tund aega, kuni oad on täiesti pehmed. Nõruta, aga hoia osa keeduveest alles!
Tambi soojad keedetud oad katki, sega juurde tkemali-kaste ja maitsesta soola-pipraga. Kui oapüree on liiga paks, siis sega juurde veidi keeduvett - roog peaks meenutama pehmet kartuliputru.
Serveeri toatemperatuuril, kaunista värske koriandriga.
Kui Sul on väga kiire, siis võid valmistada roa konservitud punasest ubadest. Loputa oad, siis kuumuta keevas vees mõned minutid ja kurna. Antud retsepti kohta arvesta 2x400 g purgitäit konservitud ube.
Roog sobiks hästi ka nt leivakatteks.
Tketmali kastme, miss keskturupoodis ?
Anonyym, ma olen enamasti tõesti ostnud seda tkemalit Keskturult - kui ükski köögiviljamüüja parasjagu enda tkemalit ei paku, siis olen kioskist ostnud. Eile avastasin sobiva toote ka Treppoja Sahvri valikust (Gruusiapärane alõtša maius).
Gruusia oapüree Lobio tkemali
Lobio (gruusia k. 'uba') tähistab kõiki Gruusia köögi oaroogi. Siinkohal üks tuntumaid variante, mis valmistatud punastest ubadest ning hapudest (alõtša)ploomidest tehtud tkemali-kastmega. Tkemali kastet müüakse nt Tallinna Keskturul.