1.8 kg kana
2 sl soola ja pipraga maitsestatud nisujahu
25 g magedat võid
1 sl õli
250 g pärlsibulaid või muid väikeseid sibulaid
175 g suitsutamata läbikasvanud kuubikuteks lõigatud peekonit
4 sl brändit või konjakit
7.5 dl pudel punast veini
2 tl värsket tüümiani e. aed-liivateed
225 g väikeseid pruune šampinjone
soola ja musta pipart
Coq au vin'i valmistamiseks tükelda kana 8 tükiks. Pane soola ja pipraga maitsestatud jahu kilekotti. Lisa kanatükid, keera kott kinni ning raputa, nii et kanatükid oleksid jahuga kaetud.
Kuumuta potis või ja õli. Lisa sibulad ning prae kergelt kuldseks. Lisa peekonitükid ning pruunista. Tõsta sibula-peekonisegu vahukulbiga taldrikule.
Pane kanatükid potti ning prae tasasel tulel umbes 10 minutit, nii et kanatükid oleksid ümberringi kuldpruunid.
Kuumuta brändi eraldi potis. Kalla kuumutatud brändi kanatükkidele ning süüta tikuga ettevaatlikult põlema. Oota, kuni leek on kustunud.
Vala potti vein ning sega hoolega, poti põhja kaapides. Pane peekon ja sibulad uuesti potti, lisa purustatud küüslauk, tüümiani- ja loorberilehed. Kuumuta keemiseni, kata pott kaanega ning hauta tasasel tulel umbes 1,5 tundi, kuni kana on küps.
Poole hautamise ajal lisa seened.
Tõsta kanatükid vaagnale, aseta sibulad ja seened kenasti ümberringi. Hoia kana soojas.
Kuumuta praeleent umbes 5 minutit, kuni see on redutseerunud ja paksenenud. Maitsesta ning kalla kanale.
Serveeri nisuleivaga.
Sügavkülmutamiseks: lase roal jahtuda, siis pane karpi ning kuni kuuks ajaks sügavkülma. Serveerimiseks lase öö läbi külmkapis sulada, seejärel küpseta 180kraadises ahjus 35-40 minutit, kuni roog on läbi kuumenenud.
Retsept on briti ajakirjast Good Food (Autumn 1998). Pildi tegi ZOOZI.
Coq au vin
Klassikaline prantsuse roog, legendi kohaselt on autoriks Julius Caesari ihukokk. Koostisesse kuuluvad kana, seened, sibul, peekon või soolasealiha, ürdid ja punane vein.
Autentne coq au vin peaks sisaldama muidugi hoopis vähemalt aastase kuke liha, samuti lisatakse Prantsusmaal kastmesse veidi kukeverd, mis kastme mustjaspunaseks värvib.