500 g hakitud kreeka pähkleid
250 g mett
neutraalise maitsega õli ahjuplaadi määrimiseks
Rösti pähkleid 170-kraadises ahjus umbes 10 minutit, siis haki jämedalt.
Kuumuta mesi sügavas potis keemiseni. Siis tõsta pott tulelt ja lase maha "rahuneda". Kuumuta uuesti keemiseni, lase jälle rahuneda. Tee nii 2-3 korda.
Sega juurde pähklid ja kuumuta keskmisel kuumusel 8-10 minutit pidevalt segades, kuni segu pakseneb.
Vooderda ahjupann küpsetuspaberiga, määri see kergelt õliga kokku.
Kalla peale mee-pähklisegu, silu pealt ühtlaseks (segu peaks olema umbes 1 cm paksune).
Lase jahtuda ja taheneda, siis lõika väikesteks rombideks või ruutudeks.
Pildid tegi VERNANDA.
Mõnus amps!
Üks minu lemmikmaiuseid, kuid ma polnud kunagi selle peale tulnud, et seda ise kodus valmistada. Maiust võid valmistada kas ainult ühest seemne- või pähklisordist või miksida erinevaid. Mulle maitseb just erinevate pähklitega. Gruusias on see traditsiooniline jõulumaius ja miks mitte sokutada mõni ilusasse paberisse keeratud tahvel ka meie jõuluvana kotti.
No olen mina..
Ei tulnud hästi välja, esiteks läksid pähklid juba 8 minutiga peaaegu kõrbema ja siis ma keetsin ilmselt liiga lühikest aega, sest maius tuli pehme ja pudenev. Aga kui need kaks viga kõrvale jätta, siis hästi maitsev. Ja järgmisel korral tuleb ehk paremini välja.
Gruusia pähklimaius gozinaki
Gruusia mee-pähklikompvekid. Siinne retsept on kreeka pähklitega, aga lisada võib ka sarapuupähkleid jms.