Gruusia pähklimaius gozinaki

Gruusia mee-pähklikompvekid. Siinne retsept on kreeka pähklitega, aga lisada võib ka sarapuupähkleid jms.

Kogus
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

500 g hakitud kreeka pähkleid

250 g mett

neutraalise maitsega õli ahjuplaadi määrimiseks

Valmistamine

Rösti pähkleid 170-kraadises ahjus umbes 10 minutit, siis haki jämedalt.

Kuumuta mesi sügavas potis keemiseni. Siis tõsta pott tulelt ja lase maha "rahuneda". Kuumuta uuesti keemiseni, lase jälle rahuneda. Tee nii 2-3 korda.

Sega juurde pähklid ja kuumuta keskmisel kuumusel 8-10 minutit pidevalt segades, kuni segu pakseneb.

Vooderda ahjupann küpsetuspaberiga, määri see kergelt õliga kokku.

Kalla peale mee-pähklisegu, silu pealt ühtlaseks (segu peaks olema umbes 1 cm paksune).

Lase jahtuda ja taheneda, siis lõika väikesteks rombideks või ruutudeks.

Loe veel:

Pildid tegi VERNANDA.

LISA KOMMENTAAR

zoozi
postitatud 21.03.2010 23:05

Mõnus amps!

Liisi
postitatud 05.12.2011 10:00

Üks minu lemmikmaiuseid, kuid ma polnud kunagi selle peale tulnud, et seda ise kodus valmistada. Maiust võid valmistada kas ainult ühest seemne- või pähklisordist või miksida erinevaid. Mulle maitseb just erinevate pähklitega. Gruusias on see traditsiooniline jõulumaius ja miks mitte sokutada mõni ilusasse paberisse keeratud tahvel ka meie jõuluvana kotti.

imbiliiwan
postitatud 07.07.2016 21:32

No olen mina..

Tiina
postitatud 06.02.2021 15:02

Ei tulnud hästi välja, esiteks läksid pähklid juba 8 minutiga peaaegu kõrbema ja siis ma keetsin ilmselt liiga lühikest aega, sest maius tuli pehme ja pudenev. Aga kui need kaks viga kõrvale jätta, siis hästi maitsev. Ja järgmisel korral tuleb ehk paremini välja.