500 g rukkijahu
30 g värsket pärmi
280 ml leiget vett
15 g soola
1.5-2 tl linnaseekstrakti
50 g võid
3 sl köömneid
Sega suures kausis 250 g rukkijahust ja pärm. Lisa umbes 180ml leiget vett ja sega hoolega, kuni saad paksu taina.
Lase tainal umbes 2 tundi seista, st kuni tainas on kerkinud ja siis uuesti kokku kukkunud.
Lisa ülejäänud jahu, ülejäänud leige vesi, sool, linnaseekstrakt, või ja köömned. Sega nõtkeks tainaks.
Puista leivaküpsetusvorm (või korv) jahuga. Vormi tainas leivapätsiks ja pane vormi. Lase 2 tundi kerkida.
Kuumuta ahi 220ºC.
Aseta kerkinud leivapäts küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Puista peale veidi rukkijahu ning küpseta umbes 30 minutit, kuni leivapäts on kerkinud.
Allikas: BBC Good Food
suurepärane leiva retsept.
Ei tule välja selle retsepti järgi. Ei kerkki.
Kaak, kas üheski etapis ei kerki? Eelkergituse ajal? Valmis segatud taina kerkimise ajal? Küpsetamise ajal? Ene on siin eelnevalt retsepti kiitnud, nii et kunagi on töötanud :)
Eeltainas tuleb liiga paks ja ei tule kerkimist rääkimatta allalangemisest. olen ka teisi retsepte proovinud , tulemus tuleb ikka liiga tihe.Kas pärmiga saab üldse juuretisleiva laadset struktuuri?
Saksa rukkileib köömnetega