500 g rukkijahu
30 g värsket pärmi
280 ml leiget vett
15 g soola
1.5-2 tl linnaseekstrakti
50 g võid
3 sl köömneid
Sega suures kausis 250 g rukkijahust ja pärm. Lisa umbes 180ml leiget vett ja sega hoolega, kuni saad paksu taina.
Lase tainal umbes 2 tundi seista, st kuni tainas on kerkinud ja siis uuesti kokku kukkunud.
Lisa ülejäänud jahu, ülejäänud leige vesi, sool, linnaseekstrakt, või ja köömned. Sega nõtkeks tainaks.
Puista leivaküpsetusvorm (või korv) jahuga. Vormi tainas leivapätsiks ja pane vormi. Lase 2 tundi kerkida.
Kuumuta ahi 220ºC.
Aseta kerkinud leivapäts küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Puista peale veidi rukkijahu ning küpseta umbes 30 minutit, kuni leivapäts on kerkinud.
Allikas: BBC Good Food
suurepärane leiva retsept.
Saksa rukkileib köömnetega