Šoti liivaküpsised

Imemaitsvad šoti võimaitselised küpsised, millele manna mõnusa krõmpsuva tekstuuri annab.

Kogus
12 tk
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

175 g toasooja võid

75 g peeneteralist suhkrut

175 g sõelutud nisujahu

75 g peenikest mannat

soola

Valmistamine

Esmalt hõõru või kausis puulusikaga pehmeks. Lisa suhkur, sõelu juurde jahu, manna ja sool. Sega puulusikaga ühtlaseks, lõpus sõtku käte abil täiesti ühtlaseks.

Rulli tainas kergelt jahusel laual paksuks 20 cm kettaks ja tõsta see 20 cm läbimõõdulise ja 3 cm sügavusega lahtikäiva pirukavormi põhjale. Suru tainas tugevasti vormi vastu.

Torka kahvliga üleni auguliseks - muidu liivatainapõhi kerkib küpsemisel*.

Küpseta 60-70 minutit 150-kraadise ahju keskosas, kuni liivaküpsis on helekollane ja keskele vajutades kõva tundub.

Võta vorm ahjust välja ning markeeri noaga kook 12 sektoriks. Lase vormis jahtuda ja alles seejärel lõika liivaküpsis 12 sektoriks.

Säilita valmis küpsiseid õhukindlas karbis.

* Mina kasutasin küpsetamisel spetsiaalselt shortbread-vormi.

LISA KOMMENTAAR

Tiina
postitatud 25.03.2009 14:17

On tõesti maitsvad küpsised, sellised kergelt krõmpsud (nagu olekski liiv hamba all :)), samas muredad ja mõnusa võimaitsega.

Aniitram
postitatud 22.01.2015 11:32

Mõnusalt krõmpsused ja võised. Aga nii raske on neid küpsisteks nimetada, kuna harjumuse jõud ütleb, et küpsis peab olema õhuke. Tahaks hoopis igale tükile kuhjakese vahukoort ja maasikaid peale panna ja koogina serveerida :D