175 g toasooja võid
75 g peeneteralist suhkrut
175 g sõelutud nisujahu
75 g peenikest mannat
Esmalt hõõru või kausis puulusikaga pehmeks. Lisa suhkur, sõelu juurde jahu, manna ja sool. Sega puulusikaga ühtlaseks, lõpus sõtku käte abil täiesti ühtlaseks.
Rulli tainas kergelt jahusel laual paksuks 20 cm kettaks ja tõsta see 20 cm läbimõõdulise ja 3 cm sügavusega lahtikäiva pirukavormi põhjale. Suru tainas tugevasti vormi vastu.
Torka kahvliga üleni auguliseks - muidu liivatainapõhi kerkib küpsemisel*.
Küpseta 60-70 minutit 150-kraadise ahju keskosas, kuni liivaküpsis on helekollane ja keskele vajutades kõva tundub.
Võta vorm ahjust välja ning markeeri noaga kook 12 sektoriks. Lase vormis jahtuda ja alles seejärel lõika liivaküpsis 12 sektoriks.
Säilita valmis küpsiseid õhukindlas karbis.
On tõesti maitsvad küpsised, sellised kergelt krõmpsud (nagu olekski liiv hamba all :)), samas muredad ja mõnusa võimaitsega.
Mõnusalt krõmpsused ja võised. Aga nii raske on neid küpsisteks nimetada, kuna harjumuse jõud ütleb, et küpsis peab olema õhuke. Tahaks hoopis igale tükile kuhjakese vahukoort ja maasikaid peale panna ja koogina serveerida :D
Šoti liivaküpsised
Imemaitsvad šoti võimaitselised küpsised, millele manna mõnusa krõmpsuva tekstuuri annab.