Krõbedaks praetud riivleib või -sai õunamoosi ning vahukoorega on populaarne vanamoodne dessert Taanis (Æblekage med ristet rasp/Gammeldags æblekage). Maitseb väga hästi nii argiõhtul kui pidulikumal puhul - viimasel juhul paku magustoitu nt väikestest pokaalidest.
Õunakeedise jaoks sega vesi ja mõned tükeldatud suuremad õunad potis. Kuumuta tasasel tulel kaane all umbes 10 minutit, kuni õunad on pehmed. Sega aeg-ajalt. Maitsesta suhkruga parajaks ja lase jahtuda.
Kuumuta pannil või, lisa riivsai või -leib ja suhkur ning prae pidevalt segades, kuni riivsai või -leib on kuldne ja mõnusalt krõbe.
Vahusta rõõsk koor vähese suhkruga kohevaks.
Pane suurde klaaskaussi või väikestesse magustoidupokaalidesse kihiti õunamoos, riivleib ja vahukoor, kõige pealmiseks kihiks peaks olema vahukoor. Serveeri kohe või pane natukeseks jahedasse.
Nipid ja soovitused:
Tee sohki: Salvesti õunakaste (koostises 93% õunu ja 7% suhkrut) on päris tore alternatiiv ise tehtud õunapüreele!
Gluteenivaba versiooni jaoks prae näiteks veidi hakitud pähkleid või mandlilaaste või-suhkrusegus krõbedaks või kasuta gluteenivabade küpsiste puru.
Retsept ilmus ka ajakirja Pere & Kodu 2015. a. mainumbris. Pildi tegi Veronika Roosimaa.
Taani talutüdruk
Krõbedaks praetud riivleib või -sai õunamoosi ning vahukoorega on populaarne vanamoodne dessert Taanis (Æblekage med ristet rasp/Gammeldags æblekage). Maitseb väga hästi nii argiõhtul kui pidulikumal puhul - viimasel juhul paku magustoitu nt väikestest pokaalidest.