Baklava

Kuulus araabiapärane filotaina-pähklikook.

Vahendid küpsetamiseks ning ilusaks serveerimiseks leiate kauplusest Apelsin.

Kogus
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

900 g filo-tainast

450 g sulatatud võid

600-700 g hakitud kreeka pähkleid

1.25 dl suhkrut

1 tl sidrunimahla

Suhkrusiirup:

8 dl suhkrut

4 dl külma vett

1 sl sidrunimahla

Valmistamine

Määri 30 x 45 cm suurune ahjupann sulavõiga. Laota 1 filoleht panni põhjale, pintselda kergelt võiga. Pane teine filoleht peale ja pintselda uuesti võiga. Tee niiviisi seni, kuni pooled filolehtedest on kasutatud.

Valmista täidis: Sega pähklid, suhkur ja sidrunimahl ning sega hoolega. Laota ühtlaselt filolehtedele. Laota peale kõik filolehed (iga lehte sulavõiga pintseldades).

Lõika terava noaga kook põhjani risti-rästi läbi (nt teemantikujuliselt). Vala peale ülejäänud sulavõi. Küpseta 200-kraadises ahjus 10 minutit, seejärel alanda kuumust 150 kraadini ja küpseta veel üks tund.

Vahepeal valmista suhkrusiirup: sega suhkur ja vesi potis, lase keema tõusta. Lisa sidrunimahl, alanda kuumust keskmiseni ja keedda veel 15 minutit. Eemalda tulelt, sega ja lase jahtuda.

Kui baklaava on valmis, vala soojale koogile aeglaselt peale külm suhkrusiirup. Lase jahtuda ja lõika kook tükkideks.

Fotol on Nami-Nami perenaine Pille Petersoo koos omavalmistatud baklavaga ETV Terevisiooni stuudios. 

LISA KOMMENTAAR

jaana
postitatud 16.12.2004 15:36

Nii hea on,hästi magus aga kooki ei peagi pool kilo korraga sööma.Sööd paar tükki ära ja enam ei taha.minu lemmik kook.Seda süüakse tavaliselt ramadani ajal.

Tiina
postitatud 03.10.2010 12:36

Minu jaoks on baklava kohustuslik osa ka safran ja kardemon, mida võib lisada kas pähklisegu või siirupi hulka (aga mitte liiga palju). Retseptis nõutakse hakitud pähkleid, aga mind õpetasid lõunamaalastest kokad, et pähklid peavad üsna peened olema, nii et pigem siis jahvatatud. Ja nagu viimane tegemine näitas, võib pähkleid ka kõvasti vähem olla, tulemus selle all ei kannata.

Liisi
postitatud 09.02.2011 22:35

Sukhrusiirupi tegemine ei õnnestunud. Esialgu oli ilus läbipaistev aga seistes muutuks kõvaks. Seetõttu üritasin seda uuesti kuumutada, aga suhkrusiirup muutus hoopis valgeks. Esialgu kallasin selle küll koogi peale, aga hiljem kraapisin ikka maha. Liiga suhkrune jäi. Muidu oli täitsa hea.

mmmm
postitatud 12.10.2012 23:29

Olen üritanud seda baklavat ka varem teha, aga tookord ei tulnud üldse välja , jäi selline lödi ja pehme ja noh.. siirup ka ei tulnud tookord välja...Täna siis proovisin uuesti ja ma vist ei suudagi hommikut oodata.. mmm no nii hea on .. see on tõelistele magusasõpradele. Kujutan ette, et homme on veel parem.

Likalaka
postitatud 25.09.2013 08:48

Tegin ja tuli hea- hästi magus. Ma ei tea milline päris baklava olema peaks, kuid see oli küll hea.