u 2 kg kaaluv jahutatud part
3 oksa värsket estragoni- või tüümianioksa
300 g kinkaneid e. kumkvaate
1 dl apelsinimahla
5 sl kuiva šerrit
1 sl mett või vahtrasiirupit
soola ja musta pipart
Serveerimiseks:rohelisi aedube
Patsuta part seest ja väljast köögipaberiga hoolega kuivaks, seejärel maitsesta kõhuõõnsus soola ja pipraga. Torka maitseroheline ja 4 kinkanit ehk kumkvaati pardi kõhtu. Tõsta part ahjupannil olevale restile.
Torka nahk mitmest kohast terava orgiga katki, et küpsemisel eralduv rasv saaks välja valguda. Hõõru part soolaga ning küpseta 200-kraadises ahjus 1,5 tundi, kuni part on krõbe ja kuldne.
Paar minutit enne küpsemise lõppu lõika ülejäänud kumkvaadid pooleks, eemalda seemned ning pane koos apelsinimahla, šerri ja vahtrasiirupi või meega potti. Kuumuta keemiseni ning keeda tasasel tulel pidevalt segades 2 minutit.
Serveerimiseks lõika part tükkideks ning tõsta soojendatud taldrikule. Tõsta kõrvale kumkvaadid ning serveeri näiteks aedubadega.
Allikas: "International Classics: Over 60 Simple Recipes for Elegant Home Cooking!", Time Life Books, 2000 (Crispy Orange Duck), mugandatud. Pildi tegi Juta Kübarsepp.
Krõbe kumkvaadipart oli sel korral meie jõulupraad. Meile meeldis :) Värske estragoni asemel kasutasin kuivatatut. Kastmevedeliku aineid oli kuidagi vähevõitu...
Krõbe ahjupart kumkvaatidega
PÕneva lisandiga ahjupart.