1 terve valge lihaga kala - nt
2 tl soola
2 sl sidrunimahla
400 g Saare hapukoort
sidrunipipart või musta pipart
Roogi ja puhasta kala, vajadusel loputa külma veega ja patsuta köögipaberiga korralikult kuivaks. Hõõru soolaga sisse ja piserda kõhuõõnde sidrunimahla. Lase 30 minutit jahedas maitsestuda.
Aseta kala küpsetuspaberiga kaetud sobiva suurusega ahjuvormi. Kata kala pealt 300 g hapukoorega. Voldi küpsetuspaber pealt nii, et kala on kenasti kaetud (saad nn aurukoti). Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 30-35 minutit - küpsetamise aeg sõltub kala suurusest.
Serveerimiseks tõsta kala ettevaatlikult küpsetuspaberi abil kuumale vaagnale.
Lisa pannile kogunenud leemele ülejäänud hapukoor ja kuumuta veidi paksemaks. Vajadusel maitsesta täiendavalt soola ja pipraga. Kaunista sidrunilõikude ja värske tilliga.
Serveeri keedetud kartulite või riisiga, kõrvale mõni roheline salat.
Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Ilse, kes kasutas turska.
Väga hea on, niiviisi jääb kala mõnusalt mahlane.
Haug 1,3 kg.Hoidsin ahjus lausa 40 min. ja ... toores. Mis kaalus peab olema haug,et selle ajaga kyps oleks?
Mul oli normaalses :) mõõdus latikas. Oleksin võinud veel 10 minutit ahjus hoida. Õnneks müüakse soomusteta kalu. Ehk ei oleks pidanud seest pesema.
On tõesti hea. Mahlane ja mõnus, pole üleliigseid maitseid vaid kala hõrk maitse tuleb esile. Hapukoor läks natuke tükki, proovin järgmine kord smetanaga. Smetana kannatab paremini kuumust.
Nämm ...
Ahjukala hapukoorega
Valge lihaga kalu on mugav küpsetada tervelt. Retsept on arvestatud u 1,5 kaaluva kala kohta.