450 g puhastatud kalmaari (väiksemaid)
2 tl maapähkliõli või või muud mahedamaitselist õli
soola ja musta pipart
Serveerimiseks:Kuumuta grillpann hästi kuumaks.
Valmista ette kalmaar. Tee ühele küljele sisselõige ja 'ava' kalmaar, kombitsad jäta külge. Kuivata laialilaotatud kalmaar hoolega köögipaberiga - kui kalmaar niiskeks jääb, siis Sa mitte ei prae, vaid hautad seda hiljem pannil.
Tee väikese terava noaga kalmaari siseküljele sügavad sisselõiked (aga ära läbi kalmaari lõika!) - kõigepealt diagonaalselt ühtepidi, siis diagonaalselt teistpidi, nii et saad väikesed rombid. Kui ka kalmaari väliskülge lõikuda, ei tõmba kalmaar pärast korralikult rulli.
Kui pann on tulikuum, määri kalmaar ja kombitsad kergelt mõlemalt poolt õliga ja maitsesta soola ja pipraga. NB - maitsesta vahetult enne pannileviskamist, vastasel juhul tõmbab sool kalmaarist niiskuse välja!
Prae pannil jaokaupa 1-2 minutit, poole peal keera ringi, kuni kalmaarid on kergelt pruunistunud (ettevaatust - kombitsad 'ärkavad ellu' kuumuse käes, nii et ära ehmata).
Tõsta praetud kalmaarid köögitangidega soojendatud taldrikule ja prae järgmine ports. Serveeri soojalt või külmalt rukolapadjal. Peale nirista tšillimoosi.
Retsept on pärit briti koka Delia Smithi veebilehelt (Char-grilled Squid with Chilli Jam). Pildid tegi ZOOZI.
Ostsin esimest korda värskeid kalmaare. Natuke kõhe oli algul, aga maitsesid imehästi.
Grillitud kalmaar