6 suurt küdooniat ehk aivat (u 1.5 kg)
keetmiseks vett
1 kg suhkrut umbes
Serveerimiseks:Pese küdooniad hoolega. Pane suurde potti ning kalla peale nii palju vett, et küdooniad oleksid kaetud. Keeda tasasel tulel 1-1,5 tundi, kuni küdooniad noaga katsudes täiesti küpsed tunduvad.
Tõsta pott tulelt, lase jahtuda. Võta küdooniad keeduleemest välja*.
Lõika küdooniad pooleks, eemalda varreots ja südamik. (Soovi korral eemalda ka koor).
Pane küdooniad kannmikserisse või köögikombaini ning peenesta ühtlaseks püreeks. (Vajadusel lisa paar lusikatäit keeduvett).
Kaalu saadud beežikas püree, pane uuesti potti. Lisa sama kaalukogus suhkrut ning korralik sorts sidrunimahla.
Kuumuta tasakesi keemiseni. Jätka kuumutamist keskmisel kuumusel, aeg-ajalt segades, kuni küdooniamarmelaad pakseneb, muutub värvilt tumedamaks ja poti seintelt lahti lööma hakkab. Selleks võib kuluda kuni tund aega.
Kalla püree küpsetuspaberiga vooderdatud kuumakindlasse vormi, silu pealt ühtlaseks. Lase jahedas ruumis täielikult jahtuda ja taheneda.
Enne serveerimist libista noaga mööda vormiservi ning kummuta küdooniamarmelaad alusele. Lõika viiludeks ja serveeri (Manchego) juustu ja kreekerküpsiste kõrvale.
Säilib külmkapis vahapaberisse keeratult kuni 3 kuud.
* Mina keetsin terved küdooniad vees pehmeks, jätsin küdooniad koorimata, sest koores leiduv pektiin aitab marmelaadil pakseneda (küdooniaid ei kasvatata tööstuslikult, seega on väga ebatõenäoline, et neid oleks kasvamise ajal millegi koledaga pritsitud). Mitmed allikad soovitavad küdooniad esmalt koorida ja tükeldada, siis vees pehmeks keeta, kurnata ja püreestada. Mõned retseptid soovitavad terved küdooniad ahjus pehmeks küpsetada ja siis koorida-püreestada.
Olen sarnast asja teinud õuntest, aga vähe lihtsamalt - õunapüree kallan ahjuplaadile ja jätan ahju kuivama. Ka õuntest on marmelaad väga maitsev.
Väga maitsev ehk nagu Pille ütles: I M E H E A!NULL
Mäletan seda magustoitu ajast kui elasime Argentiinas. Kanadas sai seda ka ostetud. Nüüd tellin endale seda kui tean, et keegi on hispaaniasse minemas. Sobib ka kenasti atleet juustuga ja muude mahedate maitsega eesti juustudega. Tänan retsepti eest- pean ise ka järele proovima!
Mul jäi marmelaad pehmeks, st siiski moosi konsistentsiga ja ei läinud ka väga oranžiks, vaid pigem kollaseks-beežiks. Mis ma valesti tegin? Ehk ei pannud piisavalt suhkrut, sest tahtsin tunda küdoonia enda ehedat maitset?
Julique, panid liiga vähe suhkrut ja kuumutasin liiga vähe. Kas kuumutasid senikaua, kuni marmelaad hakkas poti seinte küljest lahku lööma? Suhkur on hädavajalik õige konsistentsi saamiseks - ja ole mureta, küdooniate omapärast ja aromaatset maitset see ei vähenda.
Küdooniamarmelaad dulce de membrillo
Aiva- ehk küdooniamarmelaad Hispaaniast, kus seda serveeritakse Manchego-juustu kõrvale.