Aromaatset ja lillelist leedrisiirupit valmistatakse musta leedri õisikutest. Sobib morsi valmistamiseks, dessertide maitsestamiseks, kokteilide sisse.
Pane vesi ja suhkur potti ning kuumuta, kuni suhkur on lahustunud. Lisa sidrunihape ja riivitud või lihtsalt noaga eemaldatud sidrunikoore kollane osa.
Eemalda kooritud sidrunilt valge vatjas kiht, lõika ülejäänud sidrun tükkideks ja lisa potti. Lisa putukatest puhtaks raputatud leedriõisikud ning peale mõni raskus, et õisikud siirupi sees püsiksid.
Kata pott kinni ja lase 2-3 ööpäeva jahedas maitsestuda.
Kurna läbi marli, jaota steriliseeritud pudelitesse või purkidesse ja hoia enne tarvitamist kuu aega jahedas.
Nipid ja soovitused:
Kui valmistad leedrisiirupit üsna koheseks tarvitamiseks, siis pole sidrunhapet lisada vaja.
Eriti hõrgu siirupi valmistamiseks lõika õisikutelt võimalikult palju varrejuppe maha.
Leedriõiesiirup on väga populaarne kogu Euroopas. Briti saartel on see tuntud "elderflower cordial" nime all, Balkanimaades "zova" või "sok od zove" nime all. Rootsis "fläderblomssaft" või "flädersaft" (Skånes "hyllesaft") jne.
Mina õppisin leedriõiesiirupit armastama 1992/1993. a. Taanis elades ja hiljem pikemalt Šotimaal elades. Olen õpetanud seda armastama ka oma mehe, ema ja tädid ja Viimsi koduaias kasvab kaks musta leedrit, et saaks ikka isa aasta siirupit teha :)
Klassikaline leedrisiirup
Aromaatset ja lillelist leedrisiirupit valmistatakse musta leedri õisikutest. Sobib morsi valmistamiseks, dessertide maitsestamiseks, kokteilide sisse.