Kibuvitsamarjade säilitamine

Kogus
Valmistusviis
Valmistusaeg
Käik
Lisand
Lisategevused

Koostisosad

kibuvitsamarju

Valmistamine

Ravimina ja toiduna kasutatakse vilju, mida korjatakse enne külmade tulekut täiesti valminuna. Külmunud marjad kaotavad oma raviomadused. C vitamiini ja karotiini rohke sisalduse tõttu on kibuvits unikaalne ravimtaim. Väärtuslikuks südamele teeb tema rohke kaaliumi soolade sisaldus.

KIBUVITSAMARJADE SEEMNED:
Kindlalt tuleks ära kasutada ka seemned. Kõigepealt hõõrutakse seemned külmas vees siledaks, kuivatatakse ja tuulutatakse karvad välja. Kasutamisel võiks neid jahvatada peeneks. Sobib valmistada jooki, lisada putrudesse, küpsetistesse.

MARJADE KUIVATAMINE:
Marju võib säilitada kuivatatult. Kuivatatakse 80-90-kraadises kuivatis/ahjus, õigesti kuvatatud droog peab olema punaks-pruuni või kollast värvi. Sel juhul seemnetest pole vaja puhastada, küll aga lõigata ära õiejäänused.

SÜGAVKÜLMUTAMINE:
Sügavkülmutada võiks eelnevalt hapus mahlas või siirupis (ka suhkruga maitsestatud mahl) kuumutatud, puhastatud kibuvitsamarju, sel juhul on ka raviomadused enamuses säilunud.

KIBUVITSAMARJATEE:
Kibuvitsamarja teed on parem valmistada termoses ja hoida seal vähemalt 24 tundi. 2 dl keeva vee kohta võta 1 sl kuivatatud marju. Võib valmistada ka purustatud marjadest, sel juhul on seisuaeg lühem - umbes 15 minutit. Teed juuakse 1/2 kl kaupa 2 korda päevas. Vastavalt haigusele võib ka kombineerida kibuvitsamarju teiste ravimtaimedega. Nii sobib näiteks juurde lisada reumateele võilille juuri, raudrohtu, pihlakamarju ja viirpuu õisi.
LISA KOMMENTAAR