Vesikringlid

Lihtsad kodused bagels/vesikringlid.

Kogus
12 tk
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Leib/sai
Lisategevused

Koostisosad

1 sl linnaseekstrakti

400 ml käesooja vett

800 g tugevat nisujahu (very strong white flour/very strong white bread flour,)

11 g kuivpärmi

2 tl peenikest soola

pintseldamise õli

Keetmiseks:

1.5 l vett

1 sl söögisoodat

Valmistamine

Alusta eelmisel päeval. 

Sega väikeses kausis linnaseekstrakt ja käesoe vesi. 

Mõõda jahu, kuivpärm ja sool lauamikseri segamiskaussi. Tee keskele süvend, kalla sinna linnasesiirupi-veesegu. Sega puulusikaga, kuni ained segunevad. Siis lülita mikser sisse ning mikserda keskmisel kiirusel umbes 10 minutit. Tainas peaks selleks ajaks olema ühtlane ja vetruv. 

(Kui Sul ei ole lauamikserit, siis sega ained suures kausis. Siis kummuta tainas kergelt jahusele lauale, siis sõtku umbes 25 minutit). 

Pane tainas suurde õlitatud kaussi, kata pealt puhta köögirätikuga ja lase soojas kohas kahekordseks kerkida. 

Kata 2 ahjuplaati kergelt õlitatud köögipaberiga. Jaota tainas 12 tükiks (a 100 g). 

Vormi bageliteks - võta tainatükk, vormi palliks, venitades servi tainatüki alla, kuni saad kena kukli. Siis rulli need kuklid peopesa all laual veidi lapikumaks. Suru pöidlaga keskele auk, siis venita auk veidi suuremaks, kuni saad kena rõngassaia. Augu läbimõõt peaks olema u 4 cm.

Tõsta rõngassaiad ahjuplaatidele. Pintselda pealt kergelt õliga, siis aseta peale köögikile. Lase külmkapis 12-24 tundi kerkida. 

Järgmisel päeval tõsta bagelid külmkapist pool tundi enne küpsetamist toatemperatuurile soojenema. 

Kuumuta ahi 240°C (pöördõhuga 220°C).

Kuumuta suures potis vesi keemiseni, siis alanda temperatuur vaikse vulinani. Lisa sooda. 

Tõsta kurnlusika abil bagelid jaokaupa keeva vee sisse ning keeda 1 minut ühelt poolt ning veel 1 minut teiselt poolt (ehk pööra vahepeal ümber). Siis tõsta ahjuplaadile, kumeram pool pealpool. 

Pintselda soovi korral pealt seemnetega.

Küpseta 210°C (pöördõhuga 190°C) ahjus 8 minutit või kuni bagelid on kuldsed. 

Võta ahjust välja ja tõsta bagelid metallrestile rätiku alla jahtuma.

Nipid ja soovitused:

  • Kui linnaseekstrakti ei leia, kasuta mett. Siis pole bagelid enam vegan.
  • Kui tahad seemneid peale puistata, siis tee seda kohe pele keetmist. Seesamiseemned ja mooniseemned sobivad hästi.
  • Küpsetatud bagelid võib panna sügavkülma kinnises pakis 3 kuuks. Küpseta rösteris otse sügavkülmast.
  • Mida kauem bagelid külmkapis kerkida saavad, seda parem on nende maitse. 12 kuud on minimaalne kerkimise aeg, 24 tundi on parem.
  • Bageleid saab vormida kahel moel - kuklisse auku tehes või siis tainast "vorste" rullides, mis rõngasse vormida.
  • Sooda lisamine keeduvette annab bagelitele läikiva ja veidi vintske kesta.
  • Kasuta jahu, mille valgusisaldus on 14-16%. Tavalises nisujahus on 10% valku. Näiteks Kalevi jahudes on 100 g kohta valgusisaldus järgmine: sinises pakis (T405) 11,7 g, oranžis pakis (T812) 12,7 g, punaes pakis (T550) 13,41 g. Sunnuntai "erikoisvehnäjauho" valgusisaldus on 12 g. 

Loe veel:

Retsept mugandatud siit.

LISA KOMMENTAAR