Leivakali

Udo Koolmeistri juhised leivakalja valmistamiseks.

Kogus
Valmistusviis
Segamine
Valmistusaeg
Käik
Jook
Lisategevused

Koostisosad

10-12 l vett

1.2 kg leiba

25 g pärmi

500 g suhkrut

sidrunhapet

münti

25-30 tk rosinaid

mustsõstraoksi

1 tl nisujahu

Valmistamine

Lõika leib viiludeks ja pruunista ahjus.

Keeda vesi ja jahuta 80°C, kalla nõus olevatele leivaviiludele.

Kata nõu tihedalt ja lase 12 tundi tõmmata.

Sega pärm 2-3 sl leivavee ja 1 tl jahuga ning pane eelkäärimisele.

Kurna tõmmanud leivavesi, lisa suhkur, veidi piparmünti ja sidrunhapet ning eelkääritatud pärm.

Lase virdel 12-15 tundi käärida.

Nüüd võta ära üleliigne vaht ja kalla leivakali pudelitesse.

Igasse pudelisse pane 1-2 cm pikkune mustsõstraoks ja paar rosinat.

Korgi pudelid ja hoia keldris.

Mõne päeva pärast on hüva jook joogikõlbulik.

Udo Koolmeistri retsept ilmus ajalehes Terviseleht (nr 18/2001)

LISA KOMMENTAAR

peeter
postitatud 26.07.2011 12:59

rosinatega ei tohi liialdada ja liiga kauaks ei tohi käärima jätta - mul keeras see asja täiesti peesse.