10-12 l vett
1.2 kg leiba
25 g pärmi
500 g suhkrut
25-30 tk rosinaid
mustsõstraoksi
1 tl nisujahu
Lõika leib viiludeks ja pruunista ahjus.
Keeda vesi ja jahuta 80°C, kalla nõus olevatele leivaviiludele.
Kata nõu tihedalt ja lase 12 tundi tõmmata.
Sega pärm 2-3 sl leivavee ja 1 tl jahuga ning pane eelkäärimisele.
Kurna tõmmanud leivavesi, lisa suhkur, veidi piparmünti ja sidrunhapet ning eelkääritatud pärm.
Lase virdel 12-15 tundi käärida.
Nüüd võta ära üleliigne vaht ja kalla leivakali pudelitesse.
Igasse pudelisse pane 1-2 cm pikkune mustsõstraoks ja paar rosinat.
Korgi pudelid ja hoia keldris.
Mõne päeva pärast on hüva jook joogikõlbulik.
Udo Koolmeistri retsept ilmus ajalehes Terviseleht (nr 18/2001)
rosinatega ei tohi liialdada ja liiga kauaks ei tohi käärima jätta - mul keeras see asja täiesti peesse.
Leivakali
Udo Koolmeistri juhised leivakalja valmistamiseks.