Pruunistatud kartulid

Klassikaline lisand Taani jõululauale tavaliste keedetud kartulite kõrval. Muide, toiduajaloolastel on põnev lugu selle roa kohta. Nimelt söödi 17. sajandil peenemates peres jõuluõhtul suhkrus pruunistatud kastaneid. Lihtrahval sellise peene roa jaoks raha ei olnud, nii et 19. sajandil hakati sarnasel moel valmistama väikeseid keedetud kartuleid hoopis.

Kogus
kuuele
Valmistusviis
Praadimine
Valmistusaeg
Käik
Lisand
Lisategevused

Koostisosad

1 kg pisemaid kartuleid

keetmiseks vett ja soola

100 g suhkrut

100 g võid

Valmistamine

Keeda pisikesed kartulid soolaga maitsestatud pehmeks. Koori ja jahuta. 

Pruunista suhkur suurel pannil, kuni suhkur on helepruun ja vahutab. Lisa või ja kuumuta, kuni või on sulanud. Lisa kartulid ja pruunista tasasel tulel, aeg-ajalt panni raputades, kuni kartulid on ühtlaselt läikivpruunid.

Loe veel:

Taani retsept (Brunede kartofler). Pildi tegi Juta Kübarsepp.

LISA KOMMENTAAR

jaanikaant
postitatud 05.01.2011 21:56

Tegin neid jõululauale prae kõrvale. Meile maitses!

Pille
postitatud 15.12.2017 18:30

Jaanikaant saatis sellise pildi:

Pille
postitatud 15.12.2017 18:30

Eks need meie jaoks natuke võõrastavalt magusad ole, aga samas pardi ja punase kapsa kõrvale sobivad igati hästi :)

Pille
postitatud 18.09.2023 12:27

Olen millalgi sellise pildi teinud: