Dashi ehk jaapani kalapuljong

Dashi (出汁, だし) on jaapani köögis laialdaselt kasutatav põhipuljong, valmistatakse bonito-helvestest ja kombust. Pikemalt loe dashi kohta Nami-nami kokandussõnastikust.

Kogus
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
Käik
Lisand
Lisategevused

Koostisosad

1.5 l külma vett

30 g tükk konbut ehk kombu't ehk merikapsast

10 g 'katsuo bushi' ehk bonito-helbeid (müüakse 5-grammistes pakkides, umbes 2.5 dl)

Valmistamine

Kuumuta külm vesi ja kombu suures potis tugeval kuumusel keemiseni. Tõsta pott tulelt ja eemalda kombu.

Puista katsuobushi ehk bonito-helbed leemele, sega ja lase 3 minutit tõmmata.

Kurna läbi marli või kohvifiltri kaussi. (Marlile või kohvifiltrisse jäänud bonito-helbeid võid kasutada riisi maitsestamiseks).

Nipid ja soovitused:

  • Dashi-puljong säilib kuni 4 päeva külmkapis. Lase jahtuda, kata kaanega ja pane külmkappi.

Loe veel:

See retsept on USA ajakirjast Gourmet (May 2000). Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Ilse Metsamaa.

LISA KOMMENTAAR

Ilse
postitatud 02.01.2023 15:50

Lihtne teha, kui kõik komponendid olemas. Ja üllatavalt maitsekas.