Must seenesool

Tindikuga toonitud seenemaitseline must kivisool.

Kogus
Valmistusviis
Segamine
Valmistusaeg
Käik
Lisand
Lisategevused

Koostisosad

125 g või rohkemgi tindikuid

300-450 g kivisoola või soolahelbeid

Valmistamine

Esmalt tee tint:

Korja tindikud, lõika tükkideks ja pane kaanega kaussi. Lase 1-4 päeva külmkapis või jahedas tõmmata, kuni seened on täitsa mustad.

Valmista tõmmis:

Pane seened väikesesse potti ning kuumuta keemiseni. Lase 7-10 minutit podiseda, siis võta pott tulelt ja püreesta segu saumikseriga. 

Kuumuta uuesti keemiseni, koori pinnale kogunev hall vaht. Siis keeda seenetint tugevasti kokku ehk redutseeri. 

Tee sool:

Lase seenetindil jahtuda. Sega kausis hoolega soolaga. Lase vähemalt 30 minutit tõmmata külmkappis, ideaalis kuni järgmise päevani. (Maldoni soolahelvestele piisab poolest tunnist täiesti, suur kivisool vajab rohkem aega.)

Kuivata seejärel kas ahjus või kuivatis. Ahjus kuivatamise jaoks laota (silikoonmatiga kaetud) ahjuplaadile. Kuivata pöördõhuga ahjus (10-12 tundi 50°C juures, 8-10 tundi 70°C juures või veidi lühemalt 100°C juures).

Kui sool on täiesti kuiv, siis pane kinnisesse purki. Kuna sool on ilmselt klumpi läinud, siis murra või jahvata peeneks. 

Säilita kaanega purgis. 

Retsept siit.

LISA KOMMENTAAR