Mandazi pontšikud

Mandazi (suahiili keeles ka mandaazi) on Aafrika idarannikult pärit praetud kardemonipontšik. Lääne-Aafrikas on see tuntud ka kui "bofrot" või "puff puff" (nt Gaanas ja Nigeerias). Sobib pea kõikide (sh soolaste) toitude kõrvale või niisama söömiseks.
Pildi mandazi-küpsetajast tegi Nami-Nami perenaine Pille Petersoo 2024. aasta juunis Arusha lähistel.

Kogus
24 tk
Valmistusviis
Praadimine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

400 ml kookospiima

7 g kuivpärmi

675 g nisujahu

200 g suhkrut

1 sl jahvatatud kardemoni

1 l päevalilleõli või muud frittimiseks sobivat õli

Valmistamine

Kuumuta kookospiim potis tasasel tulel, kuni see on käesoe. Siis sega juurde kuivpärm ja lase paar minutit seista. 

Pane kuivained kaussi, lisa soe kookospiim ja sega läbi. Sõtku tainast kausis u 15 minutit käsitsi või 7-10 minutit lauamikseri abil, kuni saad ühtlase taina. Kata tainakauiss kinni ja lase soojas kohas 1,5 tundi kerkida (tainas peaks olema kahekordseks kerkinud).

Jaota tainas 6 tükiks, siis sõtku tükid kenasti läbi ja vormi palliks. Siis rulli need u 1,5 paksuseks kettaks ja lõika need omakorda neljaks kolmnurgaks. Kata puhta köögirätikuga ja lase 30 minutit kerkida. 

Kuumuta õli suures potis keskmiselt tugeval kuumusel, kuni õli on 180C (kui sul pole termomeetrit, siis pane üks tainaports õlisse - see peaks puhevile minema ja pinnale kerkima). 

Friti pontšikud kolmekaupa õlis küpseks - lase 2-3 minutit küpseda, siis pööra ringi ja lase ka teiselt poolt 2-3 minutit kerkida.  Kui pontšikud liiga kiiresti pruunistuvad, siis keera tuli madalamaks. 

Mandazi pontšikud peaks üsna puhevile küpsema ja keskele jääb heledam viirg. 

Lase enne serveerimist köögipaberil veidi taheneda ja jahtuda. 

Loe veel:

Sansibari/Omaani taustaga briti koka Dina Macki retsept on mugandatud siit ja siit.

LISA KOMMENTAAR