Butteries (Šoti kuklid)

Butteries ehk rowies ehk Aberdeen rolls on Šoti Butteries on Kirde-Šotimaalt pärit kuklid, mida kalurid ja meremehed sõid merel olles. Kuklites on nii võid kui ka rasva ja annavad seega korralikult kaloreid, et meresõidupäevi üle elada.

Kogus
15 tk
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Leib/sai
Lisategevused

Koostisosad

500 g nisujahu (Strong Bread Flour)

7 g e. 2,25 tl kuivpärmi

10 g ehk 2/3 sl suhkrut

1 tl soola

200 g võid

125 g searasva

350 g käesooja vett

rullimiseks veel nisujahu

Valmistamine

Sega kuivpärm, suhkur ja vesi ning lase seista.

Sega suures kausis jahu ja sool. Lisa vähehaaval pärmisegu ja sega kahvliga ühtlaseks. 

Siis kummuta jahusele lauale ja sõtku, kuni saad ühtlase vetruva taina. kui tainas on liiga märk, siis lisa veidike jahu.

Vormi tainas palliks, pane suurde kaussi, tee peale noaga X, siis kata toidukielga ja lase tund aega soojas kohas kerkida. 

Lõika või ja rasv väikesteks kuubikuteks, lase toatemperatuuril seista. Sega puulusikaga ühtlaseks. Jaota kolmeks. 

Kui tainas on kerkinud, siis kummuta see uuesti jahusele tööpinnale ja rulli umbes 1,2 cm paksuseks ristkülikuks. Säti lühem külm enda poole. Tõsta 1/3 või-rasvasegust tainale ning määri käte abil ristkülikule 2/3 ulatuses (alustades enda poolsest otsast). Murra ülemine kolmandik peale, siis alumine ots sellele.

Lase umbes pool tundi seista, siis korda, rullides tainast siis teises suunas võrreldes eelmise voltimisega. 

Peale voltimist oota jälle pool tundi, siis korda protsessi viimast korda. 

Siis rulli tainas u 1,8 cm paksuseks ristkülikuks. Lõika 15 tükiks, need võid omakorda natuke ümaramaks vormida. 

Tõsta need kergelt jahusele lõikeplaadile, kata puhta rätiku või toidukilega. Lase veel 30 minutit kerkida (jäta kuklite vahele veidi kerkimisruumi).

Kuumuta ahi 200C. Siis küpseta saiakesi 15-20 minutit, kuni saiakesed on kuldpruunid. 

Võta ahjust välja, libista metallrestile jahtuma. Kui metallresti pole, siis tõsta mitmekordse köögipaberikihi peale seisma. 

Lase enne serveerimist veidi jahtuda. Serveeri moosi või võiga. 

Loe veel:

Retsept siit.

LISA KOMMENTAAR