500 g õisube
4-5 viilu läbikasvanud suitsupeekonit
peotäis kestadest puhastatud sarapuupähkleid
2 sl veiniäädikat
75 ml e. 5 sl vahukoort
peotäis estragonilehti
soola ja musta pipart
Lõika õisoakaunadelt mõlemad otsad ära, siis eemalda ka kiud võimalikult hoolikalt (need jooksevad piki kauna mõlemal pool). Siis lõika nurga all peenikesteks viiludeks.
Kuumuta potis vesi keemiseni, maitsesta julgelt soolaga. Lisa oad ja keeda 4-5 minutit, kuni oad on krõmpspehmed ja veel erkrohelised. Nõruta oad, pane kohe jääkuubikutega ja külma veega täidetud kaussi, et oad edasi ei küpseks. Siis nõruta hoolega.
Kuumuta praepann. Lisa tükeldatud peekon ja prae 4-5 minutit, aeg-ajalt segades, kuni peekon krõbedaks muutub. Lisa kergelt hakitud pähklid ning prae veel paar minutit, kuni pähklid on kuldpruunid.
Võta pähklid ja peekonitükid kurnlusikaga välja, tõsta köögipaberile tahenema.
Kalla pannile veiniäädikas ja kuumuta korra, siis sega juurde rõõsk koor.
Pane oad kastmesse, lisa ka peekon ja pähklid. Kuumuta segades läbi.
Tõsta kaussi, sega juurde värske estragon ja serveeri.
Retsept siit.
Õisoad peekoni ja pähklitega
Õisubade (Phaseolus coccineus) valmistamine on võrreldes tavaliste roheliste (nn türgi) ubadega (Phaseolus vulgaris) keerulisem, sest tuleb eemaldada ka kiud. Aga maitsevad hästi ja eriti armastavad neid süüa britid. Mida nooremad kaunad, seda maitsvamad ja mida vanemad kaunad, seda kiulisemad.