5 dl täisteranisujahu või tavalist nisujahu
2 tl õli rullimiseks
2-2,5 dl vett
0,25 tl soola
2-3 sl ghee'd e. selitatud võid
Sega suures kausis jahu, õli, sool ja vesi. Vett lisa jaokaupa, kuni saad tihke, aga mitte kleepuva taina. Sõtku, kuni tainas muutub pehmeks ja elastseks. Kui tainas väga kõva ja kuiv on, siis sõtku seda õliste/niisutatud kätega.
Keera tainas niiske rätiku sisse või pane kaussi ja kata toidukile/kaanega. Lase 30 minutit puhata.
Siis jaota tainas 8 tükiks, vormi need pallideks ja hoia kaetult.
Puista lauale veidi jahu, siis suru esimene tainapall esmalt käte abil lapikumaks, siis rulli tainatükk õhemaks, läbimõõduga u 18 cm. Rulli hästi õrnalt ja hellalt!
Pintselda tainakettale veidi selitatud võid, siis voldi neli serva keskele kokku, et saad kandilise tainaruudu - iga kaart keskele voltides pintselda see pealt selitatud võiga, et kihid kenasti kokku kleepuks.
Siis rulli saadud tainaruut uuesti õhemaks, et saaksid u 18 cm küljepikkusega ruudu.
Kuumuta paksupõhjaline pann mõõdukalt tuliseks.
Aseta paratha pannile, suru õrnalt vastu panni. Küpseta, kuni parathale väikesed mullid ilmuvad. Siis pööra ringi ja küpseta ka teiselt poolt. Suru küpsetamise ajal kergelt spaatliga kokku- see aitab kihtidel paremini küpseda ja parathal kohevaks muutuda.
Küpseta parathat aeg-ajalt pöörates, kuni parathale tekivad pruunikad laigud.
Võta küps paratha pannilt, tõsta puhta rätiga kaetud metallrestile või taldrikule ja kata kinni. Rulli ja küpseta sarnaselt ka ülejäänud paratha-pannileivad. Küpsed parathad lao üksteise otsa, et need mõnusalt pehmed püsiksid.
Retsept siit.
Paratha
Paratha on Lõuna-Aasia riikides populaarne pannileib (flatbread). Seda süüakse Indias, Sri Lankas, Pakistanis, Nepaalis, Bangladeshis, Maldiividel, Afganistanis, Malaisias jne. Nisujahust pannileib sobib ideaalselt karride, suppide ja hautiste kõrvale.