Fermenteeritud kadakamarjajook

Põnev jook Balkanimaadest, kus seda nauditakse kuumadel suveõhtutel. Serbias tuntakse seda kleka või smreka nime all, Albaanias on joogi nimeks hardiç.

Kogus
Valmistusviis
Segamine
Valmistusaeg
Käik
Jook
Lisategevused

Koostisosad

2-3 sidrunit

350 g värskeid või kuivatatud kadakamarju

keedetud vett

soovi korral 1-2 peotäit laukaploome punaka tooni andmiseks

Valmistamine

Võta puhas u 3 L purk. Pane purki kadakamarjad ja viilutatud sidrunid (ja laukaploomid, kui kasutad). Täida purk puhta filtreeritud või keedetud veega. Sega läbi kergelt, siis sulge purk. 

Pane sooja kohta ja lase 10-15 päeva käärida, iga paari päeva tagant purki avades ja sisu kergelt segades. 

Fermenteerumise käigus mõned kadakamarjad vajuvad purgi põhja, mõned kerkivad üles. 

Aja jooksul muutub vedelik kollakas-rohekaks (kui kasutad ka laukaploome, siis punaseks). 

Maitse - kui jook on mõnusalt hapukas, on see valmis. Kurna klaaspudelitesse, sule purgid ja säilita külmkapis. 

Serveerimine:

  • Kõige tervislikum on jook naturaalselt, aga soovi korral lahjenda (mulli)veega. 
  • Tarbi kahe nädala jooksul.
  • Võid lisada ka teelusikatäie mett või suhkrut. 

Nipid ja soovitused:

  • Samade kadakamarjadega võid ka teise laari jooki valmistada. Võta kurnatud marjad (sidruniviilud viska minema). Loputa marjad, pese purk. Pane kadakamarjad purki, lisa uued sidruniviilud ja täida purk veega. 
  • Hoia purki soojas kohas, aga see koht ei pea olema päikese käes. 

Retsept siit. Kommentaarides on kirjas veel mõned valmistamise viisid (sh suuremad kogused).

LISA KOMMENTAAR