2-3 sidrunit
350 g värskeid või kuivatatud kadakamarju
keedetud vett
soovi korral 1-2 peotäit laukaploome punaka tooni andmiseks
Võta puhas u 3 L purk. Pane purki kadakamarjad ja viilutatud sidrunid (ja laukaploomid, kui kasutad). Täida purk puhta filtreeritud või keedetud veega. Sega läbi kergelt, siis sulge purk.
Pane sooja kohta ja lase 10-15 päeva käärida, iga paari päeva tagant purki avades ja sisu kergelt segades.
Fermenteerumise käigus mõned kadakamarjad vajuvad purgi põhja, mõned kerkivad üles.
Aja jooksul muutub vedelik kollakas-rohekaks (kui kasutad ka laukaploome, siis punaseks).
Maitse - kui jook on mõnusalt hapukas, on see valmis. Kurna klaaspudelitesse, sule purgid ja säilita külmkapis.
Retsept siit. Kommentaarides on kirjas veel mõned valmistamise viisid (sh suuremad kogused).
Fermenteeritud kadakamarjajook
Põnev jook Balkanimaadest, kus seda nauditakse kuumadel suveõhtutel. Serbias tuntakse seda kleka või smreka nime all, Albaanias on joogi nimeks hardiç.