2 sl tšiiaseemneid + 4 sl vett
250 ml mahedamaitselist oliiviõli
2 sidruni riivitud koor + 2 sl sidrunimahla
250 ml magustamata taimset piimajooki - nt soja- või kaerapiima
200 g suhkrut
350 g nisujahu
1,5 tl küpsetuspulbrit
1 tl vanillisuhkrut
0,25 tl peenikest soola
Sidrunivõõp:300 g tuhksuhkrut
4 sl sidrunimahla
soovi korral Limoncello sidrunilikööri
Kuumuta ahi 180C (pöördõhuga ahi 160C). Määri 24 cm x 32 cm kandiline koogivorm õliga ja vooderda küpsetuspaberiga.
Sega tšiiaseemned veega ja lase paisuda ning geeljaks muutuda.
Pane peenelt riivitud sidrunikoor, soja- või kaerapiim ja oliiviõli kannmikserisse. Töötle ühtlaseks ja kreemjaks.
Sega suures kausis suhkur ja tšiiaseemnesegu, siis sega vähehaaval juurde kannmikseris segatud õli-piima-sidrunisegu. Vispelda ühtlaseks.
Sega juurde omavahel segatud kuivained (jahu, küpsetuspulber, vanillisuhkur, sool). Kui segu liiga kuiv on, siis lisa veel lusikatäis või paar soja- või kaerapiima.
Kalla tainas koogivormi ning küpseta 180-kraadises ahjus u 35-40 minutit, kuni kook on pealt kuldne ja servadest veidi pruunikas.
Võta ahjust välja, lase veidi jahtuda ja siis tõsta kook metallrestile lõplikult jahtuma.
Sidrunivõõba jaoks sõelu tuhksuhkur kaussi, sega juurde nii paju sidrunimahla (ja veidi Limoncello't soovi korral), et saad ühtlase voolava võõba. Kalla see koogile, määri ühtlaselt laiali.
Soovi korral kaunista sidrunikooreribadega.
Lõika kook ruutudeks ja serveeri.
Retsept tugevasti mugandatud siit. Pildi tegi Juta Kübarsepp.
Tegin seda juuni alguses ühele piknikule, kus oli ka veganeid, ja kõigile väga meeldis. See oli esimene kord muna asemel tšiiaseemneid kasutada, täitsa põnev oli.
Vegan sidrunikook
Maitsev ja väga mahlane sidrunikook, kus või asemel kasutatakse oliiviõli ja muna asemel tšiiaseemneid. Soovi korral lisa tuhksuhkruvõõbale veidi Limoncellot.