200 g soolatud männiriisikaid (leotatud ja kurnatud kaal)
200 g toasooja margariini
200 g nisujahu
Sinihallitusjuustukreem:100 g toasooja sinihallitusjuustu
200 g toasooja toorjuustu
Kaunistuseks:samblikku
Eemalda sinihallitusjuustult kõvem koorik, siis lõika juust tükkideks. Pane koos toorjuustuga köögikombaini ning töötle ühtlaseks kreemiks. Aseta kreem pritskotti.
Pane leotatud ja hoolikalt kurnatud metsaseened köögikombaini ning töötle peeneks (jäta veidi paksem "saepuru" tekstuur neile). Pane kaussi.
Lisa kaussi toasoe margariin ja jahu, siis näpista sõrmede abil ühtlaseks massiks. Pane segu külmkappi tahenema (seda võid ka eelmisel päeval teha).
Küpsiste jaoks kata tööpind kergelt jahuga, tõsta sellele seeneküpsisetainas ja rulli jahuse tainarulli abil u 2 mm paksuseks. Lõika vormiga väikesed kettad või muud meelepärased kujutised.
Eelkuumuta ahi 150 C kraadini. Küpsiseid tuleks küpsetada soovitatavalt kahe plaadi vahel, et need ei kerkiks (laota küpsised küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, aseta peale teine küpsetuspaberileht ja siis teine ahjuplaat). Siis tõsta ahju ja küpsetada 150-kraadises ahjus 15 minutit.
Eemalda pealmine ahjuplaat ja küpsetuspaber ning küpseta veel nii kaua, kuni küpsised on kergelt pruunid. Lase jahtuda.
Keeda samblik pehmeks, siis kurna ja kuiva ahjus võimalikult madalal temperatuuril küpsetuspaberiga kaetud restil. Ahjuuks jäta lahti.
Aseta vaagnale seeneküpsis, suru sellele pritskotist sinihallitusjuustukreemi peale. Kaunista samblatuti ja jõhvikaga.
Metsaseeneküpsis sinihallitusjuustukreemiga
Sellist suupistet pakkus Tauno Laasik (Peipsi kogukonnaköök) 2018. aastal EV aastapäeval presidendi pidulikul vastuvõtul Tartus. Kasuta nt Alutaguse sini-valgehallitusjuustu.