1,4 kg mõruapelsine
2 l vett
2 sidrunit
2,6 kg granuleeritud suhkrut
Pese mõruapelsinid, pane suurde kõrgesse potti koos 2 sidruni mahla ja 2 liitri veega. Mõruapelsinid peavad vee alla jääma - kui vesi neid ei kata, siis vaheta pott väiksema vastu. (Kui apelsinid ei taha vee sees püsida, siis pane raskuseks kuumakindel taldrik peale).
Kuumuta keemiseni, siis kata pott kaanega. Keeda väga tasasel tulel umbes 2 tundi või kuni terav nuga kergelt koore läbistab.
Soojenda suhkur leiges ahjus. Tõsta pott tuielt.
Tõsta apelsinid potist välja, lase neil jahtuda. Siis lõika pooleks, uurista välja viljalih, koorealune valge osa ja seemned, pane potti keeduleeme sisse tagasi. Kuumuta keemiseni ja keeda 6 minutit, siis kurna kõik vedelik läbi sõela kaussi. Hõõru võimalikult palju viljaliha puulusika abil läbi sõela - see on kõrge pektiinisisaldusega ja aitab marmelaadil tarretuda.
(Nüüd keeda marmelaad kahes jaoks).
Kalla pool leemest potti tagasi. Lõika eplsinikoor (ainult oranž osa!) terava noa abil peenikesteks ribadeks. Pane pool kooreribadest potti, lisa pool soojast suhkrut.
Kuumuta pidevalt segades tasasel 10 minutit, kuni suhkur on sulanud. Siis kuumuta keemiseni ja keeda tugevamal kuumusel 15-25 minutit kogu aeg segades, kuni marmelaad on piisavalt paksenenud.
Võta pott tulelt, koori pinnale kerkinud vaht. Lase marmelaadil potis 20 minutit jahtuda, siis tõsta steriliseeritud purkidesse. Kaaneta purgid, hoia jahedas.
Korda sama ülejäänud keeduleeme, kooreribade ja suhkruga.
Retsept siit.
Mõruapelsinimarmelaad
Paddingtoni karu lemmik :)