750 g Bramley õunu
1 sl vett
4 sl suhkrut
1 sl sidrunimahla
Beseekate:100 ml aquafaba't
näpuotsaga viinakivi e. kremortartar (u 1/8 tl)
135 g suhkrut
Kuumuta ahi 180°C.
Koori õunad, eemalda südamik ja lõika õunad 16 sektoriks (esmalt 4 sektoriks ja siis iga sektori neljaks). Pane potti, lisa 1 sl vett, suhkur ja sidrunimahl. Tõsta keskmisele kuumusele, kata kaanega ja kuumuta tasakesi umbes 10 minutit, kuni õunad on pehmed.
Samal ajal valmista besee. Pane aquafaba ja viinakivi täiesti puhta klaas- või metallkausi sisse ja mikserda tugeval võimsusel 3-6 minutit, kuni saad teravatipulise vahu. Vaht peab olema nii tugev, et kausi saab pahupidi pöörata ilma, et vaht alla vajuks.
Siis vispelda vähehaaval juurde suhkur ja jätka vahustamist, kuni kogu suhkur on lisatud ja kausis on läikiv sile besee.
Kalla õunad kuumakindlasse serveerimisnõusse, jaota need ühtlaselt.
Kummuta beseesegu õuntele, silu pealt ühtlaseks. Soovi korral tee peale muster spaatli abil.
Siis pane 180-kraadisesse ahju ja küpseta 15 minutit, kuni besee on pealt kuldne ja krõbe.
Serveeri kohe.
Retsept siit.
Õuna-besee (vegan)
Aquafaba'st ehk kikerhernekonservivedeliku abil valmistatud beseekattega dessert sobib hästi ka veganitele.