1 kg väiksemaid (varajasi) kartuleid
30 g võid
0,5 tl jahvatatud või uhmris tambitud vürtspipart
0,5 tl soola
Hapukoorekreem:150 g Saare smetana 30% hapukoort
2 sl marineeritud peedi leent
0,25 tl soola
Pese koorega kartulid hoolega. Keeda soolaga maitsestatud vees (arvesta 1 tl soola 1 liitri vee kohta) umbes 15 minutit, kuni kartulid on peaaegu küpsed. Kalla keeduvesi minema, lase kartulitel umbes 15 minutit jahtuda.
Kuumuta ahi 250°C.
Pane kartulid ahjupannile, suru pudrunuia või pudelipõhjaga lapikuks.
Sulata või, sega soola ja vürtspipraga, siis pintselda kartulid saadud maitsevõiga kokku. Küpseta kartuleid kuumas ahjus umbes 15 minutit, kuni need on kenasti kuldsed ja krõbedad.
Roosa hapukoorekreemi jaoks sega smetana hapukoor, peedimarinaad ja sool. Törtsuta kartulitele või serveeri eraldi kausis.
Retsept on mugandatud Soome ajakirjast Glorian Ruoka & Viini, 10/2020
Tambitud kartulid peedikreemiga
Nendele krõbeda koorikuga kartulitele annab eriti mõnusa maitse vürtspipra-võiga pintseldamine.