500 g värsket lõhefileed
500 ml jääkülma vett
100 g suhkrut
100 g meresoola
Mädarõikakreem:475 ml 35% rõõska koort ehk vahukoort
120 g riivitud mädarõigast (timmi ise kogust maitse järgi)
2 tl soola
1,5 tl mädarõikamahla
Serveerimiseks:röstsaia
Valmista mädarõikakreem eelmisel päeval. Kuumuta 240 ml koort 73°C. Võta tulelt ja lisa riivitud mädarõigas.
Pane koor kinnisesse anumasse ja jäta tunniks pliidi kõrvale jahtuma – temperatuur peaks jääma 48°C.
Pane želatiin kümneks minutiks külma vette tõmbama. Kui želatiin on pehme, pigista sellest üleliigne vesi välja. Sega mädarõikakoor kokku mascarpone, soola ja mädarõikamahlaga, lisa želatiin. Pressi mass läbi sõela ja jahuta toatemperatuurini.
Vahusta ülejäänud koor külmas nõus kergeks vahuks. Sega kokku jahtunud mädarõikakoorega. Vala väikestesse vormidesse või suuremasse vormi ja tõsta ööpäevaks külmikusse.
Suupistete valmistamisel lõika suurest vormist soovikohased tükid. Puhasta lõhe luudest ja nahast. Sulata-lahusta jääkülmas vees suhkur ja sool. Lõika lõhest 1 cm paksused viilud ja pane 30 minutiks soola-suhkru vette maitsestuma. Tükelda lõhe meelepärasteks tükkideks ja pane väikestele võiga määritud saiaviiludele.
Retsept siit.
30 minutiga soolatud Põhjala lõhe mädarõikakreemiga
Sellist suupistet pakkus Margut Tammpere (Merineitsi) EV presidendi vastuvõtul Tallinnas 2016. aastal.