Rootsi hapupiimasai

Rootsi hapupiimasai (filmjölkslimpa). Küpsetamiseks on vaja Rootsis populaarset rågsikt-jahusegu, mis koosneb u 60% nisujahust ja 40% rukkijahust ja sisaldab ka kliisid. Kerkimisomadused sarnanevad nisujahule, aga maitse on iseloomulik rukkijahule.

Kogus
3 pätsi
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
2+ tundi
Käik
Leib/sai
Lisategevused

Koostisosad

100 g värsket presspärmi

0,5 dl vett

2 dl heledat siirupit

2 sl köömneid

1,5 sl soola

1 l hapupiima

1,5 kg rågsikt jahusegu ehk

nisujahu ja

rukkijahu

Pintseldamiseks:

sooja vee ja siirupi segu

Valmistamine

Lahusta pärm käesoojas vees. 

Soojenda siirup, köömned ja sool potis, kuni segu on vedel. 

Kalla toasoe hapupiim suurde tainasegamiskaussi, siis sega juurde siirupisegu ja pärmisegu. Sega juurde suurem osa jahusegust, kuni saad ühtlase ja paksu hapukoorelaadse taina. Lase soojas tuulevaikses kohas puhta köögirätiku all kerkida u 20 minutit. 

Siis sõtku juurde ülejäänud jahu. Siis jaota tainas kolmeks ning vormi sellest jahusel tööpinnal kolm piklikku pätsi. 

Tõsta pätsid võitatud ja jahuga üle puistatud ahjuplaadile. Lase 30 minutit kerkida.

Küpseta seejärel 175-kraadises ahjus u 55 minutit. Küpsetamise ajal pintselda pätse 2-3 korda sooja vee ja siirupi seguga. 

Lase valmis pätsidel puhta köögirätiku all jahtuda. 

Rootsi retsept (Receptklubben Masterkocken). 

LISA KOMMENTAAR