Vastla-plaadisai

Rootslaste vastlakuklite (semlar) plaadiversioon.

Kogus
24-28 tk
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

Tainas:

75 g võid

2,5 dl piima

25 g pärmi

0,75 dl suhkrut

1 tl jahvatatud või tambitud kardemoni

450 g nisujahu

Täidis:

300 g martsipanimassi

1 dl piima

6 dl 35% rõõska koort ehk vahukoort

Peale:

tuhksuhkrut

Valmistamine

Sulata või. Lisa piim ning soojenda segu 37 kraadini. Pane tainakaussi, murenda juurde pärm ja sega, kuni pärm on lahustunud.

Lisa suhkur, kardemon, sool ja pea kogu jahu ning sega ühtlaseks tainaks. Sõtku käsitsi u 10 minutit või lauamikseriga umbes 5 minutit. Kata tainakauss puhta rätikuga ja lase soojas kohas 40 minutit kerkida. 

Rulli tainas u 30 cm x 35 cm ristkülikuks, kõrgusega u 2 cm. Tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja lase puhta köögirätiku all veel 40 minutit kerkida. 

Kuumuta ahi 200 °C.

Küpseta plaadisaia 15-20 minutit, kuni see on kuldpruun. Võta ahjust välja ja lase jahtuda. 

Lõika "hiidvastlakuklilt" pealt õhuke kiht ära. Uurista suurem osa alumise plaadisaia sisust välja ja pudista see väikesteks tükkideks. Riivi martsipan, sega saiapudiga. Lisa piim ja sega paksuks massiks, mis laota tagasi plaadisaia sisse.

Vahusta rõõsk koor pehmeks ja kohevaks vahuks. Jaota plaadisaiale. Tõsta peale pealmine saiakiht.

Lõika ruutudeks, puista peale tuhksuhkrut ja serveeri. 

Retsept siit.

LISA KOMMENTAAR