Limonana

Araabiapärane vahutav mündi-sidrunilimonaad. Seda jooki saab valmistada mitmel moel - kasutades suhkrut, mündimaitselist suhkrusiirupit või püreestatud mündilehtedega. Jooki võib serveerida jääkuubikutega või peenestada slushie-tüüpi jäiseks joogiks. Sel juhul on vaja korraliku võimsusega kannmikserit!
Nimi "limonana" tuleb heebrea keelest, kus "limon" tähendab sidrunit ja "na'na" münti.

Kogus
kuuele
Valmistusviis
Segamine
Valmistusaeg
Käik
Jook
Lisategevused

Koostisosad

3 suurt sidrunit

suur peotäis mündilehti (u 30-40 lehte + kaunistamiseks)

200 g suhkrut

200 ml vett

tavalist või mullivett

jääd

Valmistamine

Variant 1 (siirupiga):

Keeda esmalt suhkrust ja veest siirup (sega potis, kuumuta keemiseni, sega, kuni suhkur on lahustunud. Tõsta tulelt ja lase jahtuda). Võid siirupisse lisada ka mündivarred, et need maitset annaks. 

Pese sidrunid hoolega sooja vee all puhtaks. Lõika pooleks, pressi välja mahl.

Sega jahtunud siirup ja sidrunimahl ning serveeri kas rohke jääga VÕI pane koos jääkuubikutega kannmikserisse ja püreesta ühtlaseks. 

Variant 2 (suhkruga):

Pane kõik komponendid (jää, vesi, suhkur, tükeldatud sidrunid  ja mündilehed) kannmikserisse. Kata mikser kaanega ning töötle jook ühtlaseks kihisevaks-vahutavaks joogiks. Maitse ja lisa vajadusel veel suhkrut või mündilehti, siis lülita kannmikser uuesti sisse. 

Kalla jook läbi peene sõela või marli serveerimiskannu. Lisa kaunistuseks mõned terved mündilehed. Kata kann kinni ja hoia serveerimiseni külmkapis. 

Enne serveerimist võid korra veel sõelast/marlist läbi kallata. 

Nipid ja soovitused:

  • Siin võiks kasutada pigem värsket rohemünti (Mentha spicata L., ingl. k. spearmint) kui piparmünti. 
  • Kasuta ainult mündilehti, varred viska komposti või kasuta neid siirupi maitsestamiseks!
  • Tükeldatavad sidrunid võiksid olla pigem külmkapikülmad. 
  • Kui Sa armastad viljalihaga mahla, siis pole seda jooki läbi sõela vaja hõõruda! Võimsamad kannmikserid teevad joogi niigi üsna siidiseks. 
  • Kui Sul on väikese võimsusega kannmikser, siis võid sidrunid esmalt koorida. Samuti koori sidrunid, kui Sul on väga paksu koorega ja paksu valge vahekihiga sidrunid sattunud (see valge kiht võib olla mõru). Viljaliha lisa kindlasti kannmikserisse!
  • Valik koduse limonaadi retsepte Nami-Namis

Retsept siit ja siit. Pildi tegi Juta Kübarsepp.

LISA KOMMENTAAR