Cornwalli safranikuklid

Cornwallis Inglismaal on kunagi safranit kasvatatud ja safranikuklid ("revel buns") on Cornwallis väga armastatud erinevatel tähtpäevadel ja kirkupühadel.

Kogus
10 tk
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

0,5 g ehtsat safranit

300 ml piima

500 g nisujahu

50 g suhkrut

25 g värsket presspärmi või 1 pakk kuivpärmi

1 tl soola

50 g võid

100 g ohtralt korinte või tumedaid rosinaid

30 g hakitud apelsinisukaadi

Valmistamine

Pane safraniniidid väikesesse potti ja kuumuta keskmisel kuumusel u 3-5 minutit, kuni safran on aromaatne. Siis kalla peale piim ja kuumuta segu käesoojaks. Tõsta pott tulelt ja lase safranil 15-20 minutit tõmmata. 

Sega suures kausis jahu, kuivpärm, suhkur, sool omavahel (kui kasutad värsket pärmi, siis mudi see sõrmede vahel jahu hulka). 

Tee keskele süvend ja kalla sinna safrani-piimasegu. Sega juurde ka sulatatud või, siis sega tainas ühtlaseks. Viimasena sega/sõtku juurde rosinad ja sukaad. 

Kata tainakauss puhta köögirätikuga või toidukilega ning lase soojas kohas 45-60 minutit kerkida, kuni tainas on kahekordne mahu poolest. 

Kummuta kergelt jahusele lauale ja sõtku läbi. Siis jaota tainas 10 võrdseks tükiks (u 100 g) ja vormi need kukliteks. 

Tõsta kuklid ahjuplaadile, kata puhta köögirätikuga ja lase 25-30 minutit kerkida. 

Kuumuta ahi 200C (pöördõhuga ahjus 180C). Küpseta kukleid umbes 20 minutit, kuni need on kuldsed ja kerkinud. Tõsta metallrestile jahtuma. 

Soovi korral kata kuklid siirupiga - selleks kuumuta veel 50 g suhkrut 3 sl veega ja keeda umbes minut aega, kuni saad läikiva siirupi. Pintselda kuklid siirupiga üle.

Serveeri soojalt võiga või paksu koorega (clotted cream) või lase jahtuda, siis lõika pooleks, rösti ja serveeri võiga. 

Nipid ja soovitused:

  • Traditsiooniliselt käivad nende safranikuklite sees korindid ehk tillukesed tumedad rosinad, aga muidugi võid ka tavalisi rosinaid kasutada või hoopis kuivatatud jõhvikaid.
  • Meie tegime kukleid võiga, aga võid kasutada osaliselt ka searasva. Sel juhul ei sobi kuklid vegetaarlastele. 
  • Kuklid võib kuni kuuks ajaks sügavkülma panna. 
  • Valik Cornwalli retsepte Nami-Namis

Retsept tugevasti mugandatud siit.

LISA KOMMENTAAR